Министрите на отбраната на Турция, Великобритания и Италия ще се

...
Министрите на отбраната на Турция, Великобритания и Италия ще се
Коментари Харесай

В Истанбул ще се проведе ключова среща за Украйна

Министрите на защитата на Турция, Англия и Италия ще се срещнат в Истанбул в петък, с цел да обсъдят съветската инвазия в Украйна и връзките в областта на сигурността сред трите членки на НАТО, заяви турското министерство на защитата, представено от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Британският боен министър Бен Уолъс и италианският министър на защитата Лоренцо Гуерини ще посетят Истанбул по покана на турския им сътрудник Хулуси Акар. „ На срещата, където ще бъдат разменени отзиви за връзките сред страните с сферата на защитата и сигурността, се чака да бъдат разисквани и развитията в Украйна “, се споделя в известието.

Турция поддържа положителни връзки както с Украйна, по този начин и с Русия, и пое посредническа роля в спора сред тях. Досега страната беше хазаин на срещи сред външните министри на Русия и Украйна и на преговорните им екипи. Анкара се пробва да провежда среща и на президентите на двете воюващи страни.

Турция и Италия също ускориха отбранителното си съдействие в последно време. На срещата на НАТО предишния месец Турция, Италия и Франция разискаха способи за възкръсване на плана в региона на противовъздушната защита SAMP-T от френско-италианския консорциум Eurosam. В четвъртък турският външен министър Мевлют Чавошуглу разиска плана за създаване на турски изтребител TF-X с английската министърка на външните работи Лиз Тръс по време на среща на НАТО в Брюксел. Проектът не напредва поради проблеми с „ Ролс Ройс “ по въпроса за моторите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР