Министрите на финансите на страните от Г-7 се договориха днес

...
Министрите на финансите на страните от Г-7 се договориха днес
Коментари Харесай

Финансовите министри на Г-7 договориха световен корпоративен данък от поне 15%

Министрите на финансите на страните от Г-7 се договориха през днешния ден да поемат ангажимент за международен световен корпоративен налог от минимум 15%, съобщи. 

" Необходимостта от национални налози за цифровите услуги ще отпадне незабавно, откакто бъде въведено световното решение. След години на полемики финансовите министри от Г-7 реализираха историческо съглашение да реформират международната данъчна система, с цел да я създадат подобаваща за световната цифрова епоха ", уточни английският финансов министър Риши Сунак, който ръководи срещата в Лондон. 

Споразумението, което може да лежи в основата на световен пакт през идващия месец, има за цел да постави завършек на десетилетие " конкуренция до дъното ", в която страните се състезаваха да привлекат корпоративни колоси с ултра ниски данъчни ставки и освобождавания. Това от своя страна коства на държавните им хазни стотици милиарди долари - дефицит, който в този момент би трябвало да възстановят още по-спешно, с цел да платят за големите разноски за подкрепяне на стопански системи, опустошени от коронавирусната рецесия, отбелязва Ройтерс. 

Министрите се срещнаха лице в лице в Лондон за първи път от началото на пандемията COVID-19. Според копие от окончателното съглашение, забелязано от Ройтерс, министрите от Г-7 настояват, че " ще се ангажират с световен най-малък налог от най-малко 15% за всяка страна по страна ". 

" Ние се ангажираме да реализираме заслужено решение за систематизиране на данъчни права, като пазарните страни получават данъчни права върху най-малко 20% от облагата, надвишаваща 10% марж за най-големите и най-печеливши мултинационални предприятия ", се прибавя в текста.

Министрите се съгласиха също по този начин да накарат фирмите да заявяват въздействието си върху околната среда по по-стандартен метод, тъй че вложителите да могат по-лесно да решат дали да ги финансират, основна цел за Англия. 

Богатите народи се борят от години, с цел да се спогодят за метод за събиране на повече доходи от огромни мултинационални компании като Гугъл, Amazon и Фейсбук, които постоянно регистрират облаги в юрисдикции, където заплащат малък или никакъв налог.

Администрацията на американския президент Джо Байдън даде нов подтик на застоялите договаряния като предложи минимална ставка на корпоративния налог от 15%, над равнището в страни като Ирландия, само че под най-ниското равнище в Г7. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР