Mинистрите на енергетиката на Европейския съюз днес бяха разделени по

...
Mинистрите на енергетиката на Европейския съюз днес бяха разделени по
Коментари Харесай

Енергийните министри на ЕС не се споразумяха за таван на цената на руски газ

Mинистрите на енергетиката на Европейския съюз през днешния ден бяха разграничени по въпроса дали да лимитират цените на съветския газ, съобщи „ Ройтерс “. Днес се организира среща сред европейските енергийни министри, в границите на която трябваше да се разработят ограничения за предотвратяване на жителите и предприятията от високи сметки за сила.

Министрите, които дойдоха за изключителната среща, показаха необятна поддръжка за дейности, които да предотвратят смазването на доставчиците на сила от ликвидната рецесия, а някои от тях обявиха, че е незабавно да се раздели цената на газа от други по-евтини енергийни източници.

Разговорите на министрите в петък имат за цел да понижат разновидностите за по-нататъшно разискване, а не да доближат до дефинитивно решение по отношение на методите за справяне с рецесията, подклаждана от съветската инвазия в Украйна. Мнозина обаче обявиха, че съглашението и дейностите би трябвало да бъдат бързи.

„ Намираме се в енергийна война с Русия “, съобщи чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела. „ Трябва да изпратим явен сигнал, че ще създадем каквото е належащо, с цел да подкрепим нашите семейства, нашите стопански системи. “

Сметките за електрическа енергия, които така и така набъбнаха, защото търсенето на газ се възвърне след пандемията COVID-19, се покачиха внезапно след войната в Украйна. Тъй като Русия понижи доставките на газ за Европа след налагането на западните наказания, държавните управления на Европейски Съюз се постараха да лимитират произлизащия от това потрес в цените на силата.

Предложението на Европейски Съюз за ограничение на цените на съветския газ до момента не е получило поддръжката на болшинството от страните, като Русия заплаши, че в случай че бъде подхваната такава стъпка, ще приключи изцяло намаляващите доставки, които не престават да текат.

Балтийските страни са измежду тези, които поддържат концепцията, заявявайки, че това ще лиши Москва от парични средства за финансиране на военни дейности в Украйна.

„ Русия сподели, че в случай че желаеме газ, свалете глобите. Това е изнудване. Не можем да отстъпим, би трябвало да сме единни, би трябвало да имаме политическа воля да помогнем на Украйна да победи “, съобщи естонският министър на стопанската система Рина Сикут.

Държавите от Централна и Източна Европа обаче, доста от които са по-зависими от другите от съветското гориво, се опасяват да изгубят всичките си доставки, до момента в който някои се питат дали ограничаването би имало огромно влияние върху намаляването на цените, когато доставките са толкоз ниски.

„ Ако ценовите ограничавания бъдат наложени върху съветския газ, това явно ще докара до неотложно преустановяване на доставките на съветски газ. Не е нужна Нобелова премия, с цел да се признае това “, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто.
Реформи на пазара
Германският министър на стопанската система Роберт Хабек съобщи, че министрите от Европейски Съюз би трябвало да дадат зелена светлина на Брюксел да приготви законодателство за обособяване на цената на газа от цената, която потребителите заплащат за електрическа енергия от други енергоносители.

Тази седмица Европейската комисия съобщи, че ще предложи мярка за изземване на приходите от производителите на електрическа енергия, които не употребяват газ, и консумиране на средствата за понижаване на сметките на потребителите.

Проект на предлагането на Комисията, забелязан от „ Ройтерс “, планува ограничение на приходите, които получават производителите на електрическа енергия от други източници, до 200 евро (201,74 щатски долара) за мегаватчас. Това ще се отнася за вятърните, нуклеарните и въглищните производители.

Цените на електрическата енергия в Европа нормално се дефинират от газовите централи, тъй че ограничаването ще има за цел да се понижат свръхпечалбите, осъществени през последните месеци от производителите, които не употребяват газ и имат по-ниски експлоатационни разноски, само че все пак съумяват да продават електрическата енергия си на високи цени.

„ Мерките, които Комисията предложи за лишаване на част от тези свръхпечалби и връщането им назад в семействата, имат смисъл “, съобщи ирландският министър на околната среда Еймън Райън.

Но Франция, където се намира най-големият нуклеарен парк в Европа, сложи под въпрос дали същото ограничаване би трябвало да се ползва за всички производители, които не употребяват газ.

Дипломати от Европейски Съюз обявиха, че държавните управления като цяло поддържат предлагането на Европейски Съюз да се предложи незабавна ликвидност на енергийните компании, изправени пред възходящи условия за обезпечения, макар че детайлностите за това към момента следва да бъдат конкретизирани.

Финландия и Швеция към този момент предложиха милиарди долари под формата на гаранции за ликвидност на енергийните сдружения в опит да предотвратят срутва на паричните средства, който може да докара до срив на компаниите.

В началото на съвещанието си министрите от Европейски Съюз резервираха минута безмълвие в памет на английската кралица Елизабет, която умря в четвъртък след 70 години на трона.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР