Министрите на енергетиката на ЕС започнаха извънредното си заседание в

...
Министрите на енергетиката на ЕС започнаха извънредното си заседание в
Коментари Харесай

Министри на ЕС търсят решение на високите енергийни цени

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз започнаха изключителното си съвещание в Брюксел в опит да намерят решение на високите енергийни цени. По всяка възможност те ще стигнат до съглашение за икономии на потреблението на електричество в пиковите часове, само че не и върху таван на цените на газа от Русия.

" Ние сме в енергийна война с Русия и Путин се пробва, манипулирайки пазара, да нападна нашите стопански системи. Трябва да изпратим мощен сигнал, че ще създадем всичко, с цел да защитим нашите семейства и стопански системи, както и че ще разполагаме с задоволително електричество през зимата ", съобщи на влизане министърът на промишлеността и търговията на Чехия Йозеф Сикела, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

" Напълно съм уверен, че ще реализираме съглашение по ограниченията за ликвидността, с цел да подкрепим доставките на пазара. От друга страна, би трябвало да обсъдим и потреблението. Сигурен съм, че ще стартираме полемики за това по какъв начин да ангажираме страните-членки да понижат потреблението на ток по сходство на ограниченията, които предприехме за газа. "

В края на юли министрите на енергетиката реализираха съглашение страните-членки да понижат потреблението на природен газ с 15 на 100 до края на март следващата година като превантивна мярка, в случай че Русия спре доставките на синьо гориво.

Не се чака обаче в този момент те да се схванат за налагане на таван на цените на газа на вноса оттова, защото съпротивата против тази мярка е по-голяма, в сравнение с единодушието по нея.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР