Министрите Асен Василев, Кирил Петков и Виолета Комитова дават брифинг

...
Министрите Асен Василев, Кирил Петков и Виолета Комитова дават брифинг
Коментари Харесай

Държавните фирми масово са харчили пари без обществени поръчки

Министрите Асен Василев, Кирил Петков и Виолета Комитова дават брифинг по тематиката за консумиране на държавен запас без публични поръчки.

Говорителят на кабинета Антон Кутев дефинира така наречен " ин хаус " процедури като - малките врати в закона, които разрешават да бъдат давани поръчки с големи финансирания без публични поръчки и без съответни процедури . Кутев съобщи, че това го има във всички европейски законодателства, само че единствено в лимитирани случаи, когато става дума за неотложност. Така е и в българското законодателство. " Но, както ще видите, това не е напълно по този начин в последните години в България ", сподели Кутев.

Министърът на районното развиване Виолета Комитова съобщи, че тези процедури в тяхното министерство са разграничени на две огромни тематики - свлачища и автомагистрала " Хемус ".

Тя изнесе данни, че за 2019 година с министерско разпореждане има огромна неотложност да се укрепят 84 свлачища, за което са отпуснати 580 млн лв. от бюджета. 201 млн. отиват в " Автомагистрали " ЕАД, което договаря с 30 компании и им превежда 188 млн. предплатени заплащания без публични поръчки . За всяка компания сумата, която се превежда се дефинира от оферта, дадена от компанията. Фирма Х, да вземем за пример е получила контракт за 16 млн. , сподели Комитова.

За всичките 84 свлачища задатъците са раздадени през декември 2019 година Само по едно свлачище се работи - това е при Рилския манастир. Срокът на договорите изтича през декември тази година. " Трудно ми е да си показва по какъв начин ще ги осъществим ", сподели министърката.

Процедурите " ин хаус " за Автомагистрала " Хемус " стартират през 2018 г . с едно министерско разпореждане и 2019 година с друго министерско разпореждане. Държавата обезпечава 3,71 милиарда лева от националния бюджет за автомагистралата. Регионалното министерство, АПИ и " Автомагистрали " ЕАД получават по 1 милиард 140 млн. лева за създаване на автомагистралата. Това се случва към края на 2020 година Търговското сдружение раздава 976 млн. на 45-50 компании предплатено за бъдещо строителство на Автомагистрала " Хемус ". Тя е разграничена на 9 сектора и не обгръща целия път от Ябланица до Варна, а завършва от 220 км от Ябланица. След сектор 9 автомагистрала " Хемус " се извършва от друга компания. Тук парите са се излъчени също от Министерство на регионалното развитие на АПИ, на Автомагистрали и на компаниите без публични поръчки под прикритието на така наречен процедура " ин хаус ", добави Комитова.

Една и съща конструкция се следи и в районното министерство, и в икономическото. В Министерство на регионалното развитие се назовава " Автомагистрали ", в Министерството на стопанската система се назовава Държавна консолидационна компания - безапелационен беше икономическият министър Кирил Петков.

" Днес желая да обърна внимание за построяването на държавния комплекс. Представете си 90 000 кв. м. административна постройка в София Тех парк, дадена, подписан контракт без социална поръчка за цената от 182 202 000 . 182 млн. се дават без социална поръчка на компания за цялостен инженеринг - планиране, строителство и авторски контрол ", сподели министърът.

" Тя предплаща 100% на държавната компания, която е нейна благосъстоятелност, монтажи. От тези 630 млн. до този миг имаме единствено 10 завършили ремонта. За тези поправки, при които аз влязох персонално в подробност да видя какво се е случило, цифрите, които видях - беше два пъти цената на бетона спрямо пазарната цена и пет пъти цената на превоз ", изясни Петков.

Той попита за какво е нужна 90 000 кв. м. административна постройка, за какво такава постройка би трябвало да се постави тъкмо в София Тех парк и за какво парите се дават на инженеринг без социална поръчка.

За язовирите 630 млн. са дадени на Държавната консолидационна компания .
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР