Министерството на земеделието проведе третото заседание на работната група по

...
Министерството на земеделието проведе третото заседание на работната група по
Коментари Харесай

МЗм обсъдиха създаването на механизъм за взаимодействие между производители и търговски вериги

Министерството на земеделието организира третото съвещание на работната група по въпросите, свързани с правене на предложение за основаване на механизъм за взаимоотношение сред българските производители и търговски вериги. Това оповестиха от пресцентъра на МЗм.

В срещата участваха заместник-министрите доцент Крум Неделков, Тодор Джиков и Георги Събев, специалисти и заинтригуваните страни.

" Ще желаяме смяна на законодателната самодейност в две съществени направления. Това е наложителната регистрация на търговците на едро по специфичен указател по сходство на всичките страни в Европейски Съюз, където търговците на едро ще могат да търгуват с избрани артикули първично произвеждане “, заяви заместник-министър Тодор Джиков. Като добави, че втората активност е обвързвана със основаването на 6 огромни събирателни борси, на които продукцията ще може да се комплектова и да се реализира идентична интензивност при етикетирането, с цел да може да доближи до местата за извънредно предложение каквито са веригите. " Ще въведем и условия за складовете на едро, като задачата ни е да премахнем анархията, която сега съществува “, сподели още Джиков. " По веригата " От фермата до трапезата “ би трябвало да има точна и ясна проследяемост “, безапелационен бе той.

Заместник-министър Георги Събев показа европейски практики за обозначаване на артикули. Той обърна внимание, че е належащо прецизиране в определенията, с цел да не бъдат подвеждани потребителите. " На пазара и в този момент има доста храни, употребяващи сходни избрания, само че не е ясно и еднопосочно какво стои зад тях “ посочи Георги Събев. По отношение на контрола той изясни, че в другите страни членки на Европейски Съюз сдруженията се сплотяват и построяват независима система за верификация и надзор. " Те сами си поддържат и подсигуряват качеството. Така, че не е наложително при въвеждането на някакъв стандарт, той безусловно да се следи от държавна институция, може с самодейност на бизнеса “, посочи Събев.

" Трябва да се работи за промотиране на биопродуктите и популяризирането на родното произвеждане в комерсиалните вериги “ уточни земеделският заместник-министър доцент Крум Неделков. " Можем да употребяваме опита на огромните страни като Италия, Франция, Германия, както и Унгария. Те имат дългогодишни положителни практики при развиването на къси вериги на доставки и усъвършенстване на логистична и складова политика в комерсиалните вериги “, сподели Неделков.

Следващото съвещание на работната група е планувано за ноември, а дотогава участниците ще изпратят документално своите оферти за взаимната активност, с цел да могат да бъдат разисквани по-късно навреме. Участниците в срещата се сплотиха към обстоятелството, че страната, земеделските производители, преработвателите и представителите на комерсиалните вериги имат предпочитание да изградят съществено и трайно партньорство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР