Министерството на земеделието прави всичко необходимо за животновъдството, за да

...
Министерството на земеделието прави всичко необходимо за животновъдството, за да
Коментари Харесай

МЗ ще подпомогне животновъдството за преодоляване на последствията от войната в Украйна

Министерството на земеделието прави всичко належащо за отглеждането на животни, с цел да бъдат преодолени следствията от войната в Украйна. Това разяснява аграрният министър Иван Иванов, който взе участие в откриването на Десетия Национален събор на овцевъдите в България, който се организира край Петропавловския манастир до Лясковец.

Стагнация, високи цени на фуражите, липса на работна ръка, ниски изкупни цени и двойно нарастване на разноските са проблемите, които показват овцевъдите след две години на Covid пандемия и днешните условия на войната в Украйна: 

„ Боли ме, че никой не обръща внимание на отглеждането на животни и се затрива “. 

„ Купувахме на 32 стотинки август месец фураж, в този момент на едро – 64 стотинки пшеница и царевица “. 

„ Работници няма, изкупуването е на ниска цена “. 

„ Субсидията се заплаща след продукцията на фуража. Всичко е мъчно “. 

Министърът на земеделието Иван Иванов съобщи, че се водят интензивни диалози с Министерството на финансите, с цел да може да се извърши краткотрайната рамка, създадена от Европейската комисия, за превъзмогване на следствията от войната, както и да бъдат отпуснати 120 милиона лв., авансово уговорени с министър Асен Василев за бранш „ Животновъдство “ и добави: 

„ Водим договаряния с Европейската комисия да бъдат обединени средства от програмата за „ Развитие на селските региони “ за допълнение на тези 10,6 млн. евро до 200%, тъй че да създадем един набор от средства най-малко в размер на 250 млн. лева за бранш растениевъдство и отглеждане на животни “. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР