Министерството на земеделието и храните се бави с промените в

...
Министерството на земеделието и храните се бави с промените в
Коментари Харесай

Министерството на земеделието се бави с промените по новата програма за селските райони

Министерството на земеделието и храните се бави с измененията в Стратегическия проект за развиването на земеделието и селските региони 2023 – 2027 година в България. Това е мнението на Българския фермерски съюз, който е част от най-голямата европейска земеделска организация – COPA COGECA. „ Няма никаква изясненост какво се случва. Вече е края на август, а към момента няма предоставени материали на браншовите организации за поправките в проекта “, съобщи Георги Стоянов, ръководител на БФС. Те би трябвало да бъдат прегледани и утвърдени при започване на септември в Комитета по наблюдаване. След това министерството да съблюдава взетото от земеделската комисия в 49-то Народно събрение решение, тези ремонти да бъдат предоставени на депутатите до 11 септември. Крайният период за предаване на проектопромените в Европейската комисия е 30 септември 2023 г.

Настояваме да се реализиране по-справедливо систематизиране на директните заплащания в интерес на индустриалните площи, екосхемите, секторните интервенции, нововъведенията за подкрепяне на дребните и междинните аграрни стопанства, производството на български плодове и зеленчуци, мляко, месо и пчелен мед, разяснява Георги Стоянов. Освен това Министерство на земеделието и храните да набележи съответни ограничения за национално подкрепяне на секторите мляко, месо, плодове и зеленчуци и пчелен мед, които са тежко наранени от следствията от войната в Украйна. Стоянов напомни, че Министерство на земеделието и храните би трябвало да показа план за възобновяване на напоителните системи и механизъм за даването на вода за напояване на селскостопанските производители на търпими цени.

Браншът чака заключения и рекомендации за това до каква степен първичните цели в Стратегическия проект, вложения и фокус ориентиране не престават да бъдат настоящи и в кои аспекти ще бъдат изменени. Не сме осведомени с анализите на резултатите от подадените заявки в Кампания 2023 година Другата част от разбора се прави от дирекция „ Компенсаторни заплащания ” и те вървят редом с актуализацията на SWOT-анализите, само че те към момента не са завършили и още веднъж нямаме информация, сподели Георги Стоянов.

„ Участваме в консултативни препоръки към Министерството на земеделието и храните, а по-късно не се дава противоположна връзка на браншовите организации. Не се дават стенограми и информация, като по този метод нямаме опция да проучваме другите мнения и данни “, изясни той. Според Стоянов администрацията би трябвало да се научи, че браншовите организации не са врагове, а коректив. „ Редно е да има чуваемост, тъй като ние желаеме да работим дружно “, акцентира ръководителят на БФС. Вместо това от Министерство на земеделието и храните са почнали да лимитират организации да вземат участие в препоръки и срещи, даже и да не ги канят. Нова и неприятна процедура е да се изискват заявления за представителност без да има Закон за браншовите организации, който да регламентира тази активност. „ Докато няма законови условия, от Министерство на земеделието и храните са длъжни да работят с всички организации “, изясни Стоянов. Той даде за образец Програмата за морско дело и риболовство, където се крие информация и не канят сектора на препоръки и срещи. По нея се чакат големи загуби за България в размер на към 80 млн. евро, които няма да бъдат усвоени до края на годината.

Българският фермерски съюз ще се обърне към Европейската комисия и към най-голямата европейска земеделска организация – COPA COGECA, при задълбочаването на проблемите във взаимоотношенията на Министерство на земеделието и храните с браншовите организации.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР