Министерството на земеделието и храните апелира към ловците за съдействие

...
Министерството на земеделието и храните апелира към ловците за съдействие
Коментари Харесай

МЗХ апелира ловците за съдействие при есенната ваксинация на лисиците срещу бяс

Министерството на земеделието и храните моли към ловците за подпомагане при есенната имунизация на лисиците против бяс. Призоваваме при отстрел или открит мъртвец на лисица или чакал той да бъде възложен на Държавните горски и ловни стопанства за следващ надзор.

Предоставените трупове се предават с правене на приемо-предавателен протокол и се заплащат според Заповед РД 48-16 на министъра на земеделието, храните и горите от 2021 година. Организацията по предпазване и превоз се реализира от шефовете на стопанствата. Информация за тези действия се вкарва в мобилното приложени „ Модул лов ".

Пробите се взимат от Областните дирекции по сигурност на храните и се изпращат за проучване в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Боравенето с трупове следва да се прави при прецизно съблюдаване на ограничения за сигурност. При отриване на съмнителни трупове следва да бъде известен формален ветеринарен доктор.

Очакваме, че българските ловци още веднъж ще бъдат виновни и ще допринесат за контрола и ликвидирането на заболяването „ Бяс " в България.

От 4 ноември Българската организация по сигурност на храните стартира обичайна есенна имунизация на лисиците против бяс и ще продължи до края на месеца. Кампанията се реализира посредством особено оборудвани самолети и на ръка. Тя обгръща 50-километровата зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната, както и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав, включваща общо 23 области.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР