Министерството на земеделието, храните и горите винаги е определяло пчеларството

...
Министерството на земеделието, храните и горите винаги е определяло пчеларството
Коментари Харесай

Към края на 2017 г. произведеният пчелен мед е с 15,6% повече в сравнение с предходната година


Министерството на земеделието, храните и горите постоянно е определяло пчеларството като важен обичаен аграрни бранш. Националната стратегия по пчеларство, утвърдена с решение на Европейската комисия, е в цялостно сходство с политиката на Европейския съюз в бранша. Това декларира земеделският министър Румен Порожанов в отговор на депутатски въпрос за политиката на Министерството на земеделието, храните и горите за развиването на бранш "Пчеларство", съобщи кореспондент на БГНЕС.

Политиката е ориентирана към запазване здравето на пчелните фамилии, обезпечаване на качество и сигурност на пчелните артикули, възстановяване на общите условия за произвеждане и търговията с пчелен мед. Не на последно място, отчитайки обезлюдяването на селските региони, се стремим наред с развиването на професионалното пчеларство да осигурим и спомагателни приходи на популацията в тях.

Към 1 октомври 2017 година пчелните фамилии в страната са 765 хиляди 800, което е с един % и половина повече по отношение на миналата година. Произведеният пчелен мед – 11 хиляди 807 тона, е с 15,6% повече от 2016 година

Наблюдава се трайна наклонност за уедряване на пчелините. От момента на присъединението на Република България към Европейския съюз с помощта на европейското и националното финансиране междинният брой пчелни фамилии в едно семейство пчелни производители доближава от 21,4 през 2007 година на 57 през 2017 година Държавата дава благоприятни условия за финансово подкрепяне на бранша посредством следните национални схеми.

Първо, държавна помощ от вида „ де минимис “. Последните четири години, отчитайки неподходящите климатични условия, се дават финансови средства по схемата за държавна помощ от вида „ де минимис “. През 2017 година по схемата за поддръжка бяха обезпечени 2 млн. 400 хиляди лева на 4 хиляди 300 пчелари при размер на ставката на едно пчелно семейство от 4,77 лева През предходните три години ставката за пчелно семейство през 2016 година на сходна помощ „ де минимис “ е била 11 лева, 2015 година – 7,8 лева, 2014 година – 3,45 лева, добавя Порожанов.
 Румен Порожанов Румен Порожанов / БГНЕС
Схемата за компенсиране на материални вреди по починали селскостопански животни и на унищожени пчелини и посеви вследствие на естествени бедствия започва през 2015 година, като по нея само за бранш „ Пчеларство “ се компенсират както унищожените пчелни фамилии, по този начин и унищожените кошери. През 2017 година по схемата са изплатени над 11 хиляди лева за унищожени пчелни фамилии и кошери.

Държавната помощ за водене на родословна книга и за установяване продуктивността и генетичните качества. Чрез тази помощ реализираме индиректна поддръжка на пчеларите, като се подкрепя активността на развъдните организации, получили позволение за развъдна активност. Съгласно член 229б от Закона за отглеждането на животни на двете развъдни организации през 2017 година са предоставени 120 хиляди лева, изяснява министърът.

Следващата скица – кредитната скица на Държавен фонд „ Земеделие “ за вложения в селското стопанство, направление „ Животновъдство “. По тази скица могат да вземат участие регистрирани аграрни производители за пазаруване на пчелни фамилии, за съоръжение, ново строителство на постройки и по този начин нататък.

По Схемата за държавна помощ и вложения за създаване на търговски пространства и за пазаруване на комерсиално съоръжение на аграрни производители, осъществяващи директни доставки на дребни количества първични материали и храни от скотски генезис. Тази скица е нотифицирана и оповестена на формалната страница на Европейската комисия. Помощта по схемата за целия програмен интервал е 6 млн. лева, акцентира Порожанов. Той прибавя, че с изключение на със средства от националния бюджет, секторът се подкрепя и с такива от европейските фондове. Чрез Националната стратегия по пчеларство и Програмата за развиване на селските региони – и двете стратегии имат също и национално съфинансиране.

Първо, по Националната стратегия за пчеларство. Продължава използването на годишните национални стратегии за пчеларство, които се утвърдиха като най-достъпен и желан източник за финансиране. Бюджетът за 2017 година е 4,8 млн. лева, изпълнени по Програмата. Изпълнението по програмата е за подкрепяне на 2 250 пчелни производители, подписани контракти – 1882, изплатени средства – 3 млн. 253 хиляди лева

По Програмата за развиване на селски региони има редица ограничения, по които може да се кандидатства, макар че те са споделили, че сходно нещо няма. Първо, мярката 4.1.2 – вложения в аграрни стопанства по тематичната Програма за развиване на дребните стопанства; 6.1 – стартова помощ за млади аграрни стопани; 6.3 – стартова помощ за развиване на дребни стопанства; 9 – основаване на групи и организации на производителите; мярка 11 – биологичното земеделие, декларира още министър Порожанов. /БГНЕС
 ПЛОВДИВ-ПЧЕЛЕН МЕД ПЛОВДИВ-ПЧЕЛЕН МЕД / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР