Министерството на земеделието гарантира, че никой български гражданин няма да

...
Министерството на земеделието гарантира, че никой български гражданин няма да
Коментари Харесай

Има ли достатъчно дърва за огрев? Зам.-министърът на земеделието отговори

Министерството на земеделието подсигурява, че никой български жител няма да е на студено през зимните месеци. Дърва за огрев има задоволително. В момента даже има остатък. Това сподели зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

Той съобщи, че тази година са дадени 160% по отношение на миналата година дърва за огрев, въпреки че зимата не е по-студена от предходните, нито повече жители са се върнали към този метод за отопление. „ Гражданите се презапасиха, опасявайки се, че цените на суровините ще станат високи. Те станаха по-високи след войната. Дървесината нарастна в границите на 10-15%. На свободния пазар нарастването е много по-голямо. На моменти имаше двойно покачване на цените, тъй като огромните фабрики започнаха да изкупуват суровина за производството на доста високи цени. Това изкриви пазара и за популацията не останаха дърва, които да бъдат осъществени на евтини или естествени цени. Цената към летния интервал ескалира, само че с диалози, с изваждане на спомагателни размери дървесина се справихме с този спешен миг “, уточни Чамбов в ефира на Нова Нюз.

Той бе безапелационен, че дърва за огрев има премного.

На първо място е обвързване на общините да обезпечат дървата, само че единствено 15-16 общини съумяват напълно да задоволят потребностите на популацията, разясни той. Около 50 общини съумяват да обезпечат суровина за локалното население, добави Чамбов. Около 150-160 общини имат гори, от които могат извадят размер, само че той е непълен, което постанова Държавното горско стопанство да извади дървесина от държавните горски територии, разясни Чамбов.

През месец август бе въведена три месечна възбрана за експорт на дървесина, изясни зам.-министърът. Той добави, че изнесеното количество дървесина е под 1%.

След месец - два още веднъж ще приканим популацията да стартира да се ориентира към закупуване на дърва за огрев, тъй като по-често това се случва през месеците септември, октомври и ноември, разясни Чамбов. Той кача, че е по-добре в този момент да се купят, тъй като има остатък и цените са по-ниски. По-добре е дървесината да изсъхне, тъй като по този начин е по-ефективно изгарянето и се отделя по-малко количество фини прахови частици при горенето, уточни той.

Ще има описи в общините, те ще бъдат предоставени в горските стопанства, изясни Чамбов. Има дървесина в задоволително размери, акцентира още веднъж той.

По мотив изказванието, че се приготвя текст в Закона за горите, с който се позволява строителство в горски масиви, зам.-министърът сподели, че не е виждал такива текстове. Той посочи, че строителството и сега е позволено при избрани критерии.

Чамбов сподели, че индикаторите, които регистрират сочат, че българските гори трайно нарастват и по повърхност и по ресурс. „ Здравословното им положение им е положително. Страховете и внушенията на някои неправителствени организации са тенденциозни и не се базират на обстоятелства “, бе безапелационен той.

В Закона за лова и дивеча няма да има възбраната за дърводобива, сподели зам.-министърът. Той уточни, че за дивите животни не е проблем дърводобива.

България е известна ловна дестинация, сподели Чамбов. Има нарастване популацията на чакали, уточни той.

Той разясни, че Законът е безапелационен, че след отстрел рогата би трябвало да се записват до един месец. Намерените рога също би трябвало да бъдат регистрирани, сподели Чамбов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР