Министерството на здравеопазването ще затегне контрола върху износа на медикаменти,

...
Министерството на здравеопазването ще затегне контрола върху износа на медикаменти,
Коментари Харесай

МЗ ще затегне контрола върху износа на лекарствата, но трябват законодателни промени - Здраве

Министерството на здравеопазването ще затегне контрола върху износа на лекарства, като предложи законодателни промени, чрез които да бъде повишен броят на лекарствените артикули, които могат да бъдат неразрешени за реекспорт.

Това стана ясно от брифинга на служебния министър на опазването на здравето Асен Меджидиев, след съвещанието на.

Меджидиев трансферира отговорността за дефицита на всеобщи лекарства върху предходния здравен министър Асена Сербезова, изразявайки учудването си (което по думите му е траяло шест месеца), че е била изменена формулата, по която се генерира и по този начин следените лекарства са станали доста по-малко.

Според Димитър Маринов, основен секретар на Българския фармацевтичен съюз (БФС) смяната е призната от Народното събрание и се е наложило да бъде импортирана, защото в предходния си тип не е била узаконена.

В забранителния лист на СЕСПА обаче влизат единствено, които се заплащат изцяло или отчасти от НЗОК. , чийто дефицит регистрират аптеките, не попадат в него. В този смисъл няма механизъм, по който износът на огромна част от медикаментите, които се изписват в сезона на респираторните инфекции, да се управлява от страната.

Другата мярка, която анонсира здравният министър, е опцията аптеките да виждат с какви наличия разполагат складовете на едро. Това искане от фармацевтите е отправено от месеци, не е реалност. По думите на Меджидиев следва работна среща идната седмица, с цел да бъда включена тази функционалност в системата.

Третата мярка, която  била разисквана от Съвета по надзор върху лекарство снабдяването, е контролът върху предписването и отпущането на медикаменти. Според Меджидиев това ще става всекидневно, като се наблюдават хартиените и електронните предписания. Така ще спре " безразборното " разпределяне на антибиотици без рецепта, безапелационен бе той.

Според Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), аргументите за дефицита на избрани медикаменти са сложни, по тази причина би трябвало да се работи в в няколко направления:

Първата е разширението на листата на следените артикули, за които се не разрешава износа. Ако сега при рухване на количествата под 65% от месечното ползване на дадения артикул се не разрешава прагът да бъде вдигнат на 90%. Засилване на контрола по предписването и отпущането на лекарствени артикули, тъй като някои се отпускат безсистемно. Подобряване на информираността на лекари и аптеки във връзка с медикаментите, чиито количества в дадена аптека са изчерпани – всеки аптекар, всеки доктор да може да види, когато обещано лекарство липсва. Има задоволително благоприятни условия посредством НЗИС и софтуера на персоналните лекари това да се реализира, заключи той.

Според Димитър Маринов следене на изписваните от лекари и отпускани от аптеки медикаменти, не може да се случи, тъй като няма по какъв начин да бъдат проследени рецептите, издадени на хартия. От БФС от дълго време упорстват за прекосяване напълно към електронна рецепта, само че това не стана факт, 

Ще бъде ли допустимо изписването на генерични (заместващи оригиналните) лекарства?

" Ще предоставим ежедневна информация на лекарите за това каква наличност и какъв дефицит на избран медикамент има, с цел да може лекарят да преценява с какъв генеричен може да го замести ", сподели Меджидиев.

По думите на Димитър Маринов обаче генеричната подмяна на лекарства у нас не е позволена, въпреки че би могла да реши проблемите с дефицита на медикаменти. " Няма консенсус по генеричната подмяна у нас, България е една от трите страни в Европейски Съюз, където това не е разрешено ", разяснява той.

Възможност за изписване на медикаменти по дейна съставна част, а не с комерсиална марка за момента няма, удостовери и здравният министър. " За момента не се разисква мярка за генерично заменяне. Става дума за избрани ползи на избрани кръгове от фармацевтичната индустрия, гледаме пациентите да бъдат облагодетелствани ", добави министърът.

Той заяви, че и сега се вършат доставки на пулмикорт и вентолин, които се разпределят към аптеките. По думите му скоро ще завърши инспекцията за наличностите в складовете на едро и при установени нарушавания " ще бъдат взети ограничения ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР