Министерството на здравеопазването разработва единни правила към държавните лечебни заведения

...
Министерството на здравеопазването разработва единни правила към държавните лечебни заведения
Коментари Харесай

МЗ разработва единни правила за формиране възнагражденията в болниците

Министерството на здравеопазването създава единни правила към държавните лечебни заведения по какъв начин да се дефинира размерът на възнагражденията на чиновниците.

Това стана ясно по време на среща на здравния министър и неговия екип с управлението на Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ), оповестиха от пресцентъра на министерството.

И здравното ведомство, и представителите на асоциацията споделят мнението, че би трябвало да има смяна в системата на възнаграждение в бранша. От асоциацията изрично обявиха, че не желаят оставки и митинги, тъй като по този начин не се вземат решение проблемите, които стоят на дневен ред от години.

Председателят на асоциацията Милка Василева сигнализира за дефицит на медицински сестри, като сега те са по-малко от половината от нужния брой и в случай че не работят на две или три места, системата ще банкрутира.

Техните планове демонстрират, че приблизително за страната заплатата на медицинските сестри е към 520 лева По тази причина, съгласно данни на Европейска комисия, почти 6800 български медицински сестри практикуват специалността си в страни от Европейски Съюз, а още толкоз са обществени асистенти.

Освен размера на възнагражденията, от БАПЗГ сложиха и други въпроси, свързани с опциите за образование и спомагателна подготовка. Здравният министър Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на опазването на здравето ва третия кабинет на Бойко... към профила уточни, че министерството ще спомага с всичко належащо, с цел да сътвори условия медицинските сестри да имат опция за продължаваща подготовка през целия живот.

Двете страни се договориха да работят интензивно и във връзка с медицински стандарт по здравни грижи, наредбата за специализациите в опазването на здравето, както и в наредбата за здравните кабинети в детските градини и учебни заведения.

Министерството на здравеопазването и асоциацията се договориха, в сходство с практиката в другите страни, методологичното управление на експертите по здравни грижи на територията на страната да бъде категорично предоставено на избран специалист (републикански консултант).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР