Министерството на здравеопазването работи по създаването на ясни правила за

...
Министерството на здравеопазването работи по създаването на ясни правила за
Коментари Харесай

Кацаров: Нова вълна е възможна и през лятото, вече 10% от пробите ще се секвенират за щамове

Министерството на здравеопазването работи по основаването на ясни правила за ръководството на епидемията от Covid-19. “Аз желая да бъдат оповестени транспарантни и забележими правила, тъй че да няма изненадващи заповеди и среднощни конференции, да няма “затваряме от на следващия ден “. Предварително да бъде ясно при какви индикатори какво ще се случи. Например - при тези индикатори на другите страни хората могат да влизат без проби, при тези с проби, а при тези ще бъдат сложени под карантина. Аз ще показва цялата идея преди да бъде обнародвана и оповестена като заповед. Това ще стане в къси периоди. По-важно е да подготвим здравната система за другата вълна, в случай че има такава “, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров в събота пред Нова телевизия.

На въпрос кои места би трябвало да бъдат затворени първо при повишение на боря на болни от ковид, той уточни, че това ще бъдат най-рисковите места, където има максимален поток от хора и където е допустимо затваряне.

“Експертите чакат през есента да има нов пик. Аз не мога да го обещая, нито да обещая, че няма да има подобен пик “, уточни Кацаров. Той съобщи, че заради липса на информация е мъчно да се направи прогноза по кое време тъкмо може да се чака пик, като разясни, че нова вълна е допустима и през лятото .

“Едно от нещата, които ми липсват, с цел да мога да направя по-добра прогноза, е оценка на това какъв брой души към този момент са се срещали в нашата страна с вируса. По този въпрос безусловно нищо не е направено до този миг. В понеделник ще показва пред медиите изследване, направено от частна компания, което ще ни даде първична визия за това какъв брой души от страната са се срещнали с вируса “, сподели той.

Кацаров разяснява и случая с открит пациент с индийския вид на вируса, като разясни, че в понеделник ще издаде заповед 10% от всички проби да се подлагат на наново проучване за определяне варианти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР