Министерството на здравеопазването предлага общините във Враца и Ловеч да

...
Министерството на здравеопазването предлага общините във Враца и Ловеч да
Коментари Харесай

МЗ предлага общините в Ловеч и Враца да станат гарант по задълженията на болниците

Министерството на опазването на здравето предлага общините във Враца и Ловеч да станат поръчител на отговорностите на лечебните заведения в двата града, които са в тежко финансово положение.

Върви се към  предоговаряне, като към този момент е открит вид за кредитиране, сподели заместник-министърът Лидия Нейчева след среща с кметовете на двата града. Според нея по този начин  ще се покрият задълженията, а чиновниците ще получават възнагражденията си от приходите по здравна каса. Нейчева уточни още, че страната няма по какъв начин да отпусне пари, защото това ще бъде изтълкувано като нерегламентирана държавна помощ и могат да последват наказания от Европейската комисия.

За " Хоризонт " кметът на Ловеч Корнелия Маринова изясни, че общината няма по какъв начин да стане поръчител по отговорностите на болничното заведение:

Единствената опция, която Mинистерствотона опазването на здравето вижда е в изтеглянето на кредит  от болничното заведение в Ловеч съответно, който да е в размер на отговорностите, които има болничното заведение сега - към 5 милиона. От нас се желае да бъдем поръчител на този изтеглен заем, само че член 40 от Закона за общинския дълг дефинира в кои случаи общината може да бъде поръчител. Само в случай че общината има повече от 50% присъединяване в комерсиалното сдружение и в случай че този заем се тегли за капиталови намеренияв изгода на локалната общественост. Много скърбя, в действителност ние сме безусловно отвън тази алтернатива, защoто ние всичките общини имаме 29% от акциите на това сдружение. Останалите са на страната.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР