Министерството на здравеопазването одобри проект на Национална програма за ваксиниране

...
Министерството на здравеопазването одобри проект на Национална програма за ваксиниране
Коментари Харесай

Одобриха програма за ваксиниране на украинските бежанци срещу COVID-19

Министерството на опазването на здравето утвърди план на Национална стратегия за имунизиране на украински жители против COVID-19, на които е предоставена краткотрайна протекция в Република България.

Основните цели на Програмата са, от една страна да бъде опазено здравето на идващите от Украйна лица посредством имунизация, а от друга - запазване на публичното здраве от възникването и разпространяването на епидемиологични гърмежи на територията на страната.

Ваксинацията против ковид за украинските жители е безвъзмездна и доброволна. Прилагането на имунизациите ще се прави от медицински експерти в имунизационните кабинети на районните здравни инспекции или от краткотрайни имунизационни пунктове/общопрактикуващи лекари, избрани за задачата.

Извършените имунизации ще се вписват и в електронния указател за имунизация против COVID-19.

По данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите към 23 февруари т. година 35% от жителите на Украйна са със приключен имунизационен курс.

Профилактиката на болестта посредством имунизация ще ограничи риска от пораждане и разпространяване на COVID-19 най-много измежду рисковите групи от получилите краткотрайна протекция лица, в това число възрастни хора, бременни дами, лица с отслабен имунитет и с подлежащи болести, само че и измежду цялото население на страната, показват от здравното министерство.

Данните от Единния портал за хора, наранени от войната в Украйна, сочат, че към 5 април 2022 година броят на влезлите у нас лица от Украйна, е съвсем 147 хиляди, като близо 66 хиляди от тях са останали в България.

Разходите за слагането на ваксини против COVID-19 се обезпечават от държавния бюджет на Република България.

Програмата ще бъде импортирана за утвърждение от Министерския съвет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР