Министерството на здравеопазването обсъжда клинична пътека за лечение специално на

...
Министерството на здравеопазването обсъжда клинична пътека за лечение специално на
Коментари Харесай

Не е ясно как ще се плаща на болниците за лечението на коронавируса

Министерството на здравеопазването разисква клинична пътека за лекуване особено на ковид. Това разгласи зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева след Комисията по опазване на здравето в Народното събрание.

" Ще се удължава клиничната пътека при лекуване на инфектирани с ковид, работи се и по обособена клинична пътека, която да касае ковид заболяване ", сподели зам.-министърът.

" Следващата седмица ще се откри уместно решение по какъв начин да бъдат финансово обезпечени лекарите и лечебните заведения в тази обстановка, няма да допуснем лекарите да не си получат разноските за личен състав за болнична помощ там, където има по-малък брой пациенти или където активността е ориентирана за лекуване на ковид ", изясни Начева.

От думите й стана ясно, че НЗОК търси решение по какъв начин да заплати тези разноски и при потребност ще се употребява оперативният запас на Касата, който е близо 100 млн. лева
 Борисов съпостави обстановката с война, пожела да сме крепки българи
Борисов съпостави обстановката с война, пожела да сме крепки българи

Светът е напълно неопитен за тази зараза, счита той

В страната има 780 реанимационни кревати , Министерството на здравеопазването е готово да ги удвои, в случай че се наложи.

Маски и дрехи ще има за всички лекари и мед. сестри , заявява Начева. А по отношение на това дали в България има във всички лечебни заведения инсталация за обдишване, което се постанова при болестта - " да, такава е налична във всички реанимации и инфекциозни заведения в цялата страна, а сега се разисква да бъде закупена и спомагателна такава инсталация с пари от бюджета на Министерство на здравеопазването ", изясни Жени Начева.

Здравното министерство няма информация за липса на личен състав в лечебните заведения в цялата страна, диалози са водени с регионалните щабове и в случай че бъде разпозната липса на личен състав, ще се попълня съгласно оценка на риска.
 Медици от
Медици от " Света София " напущат, не виждат поръчителство за ковид

Липсват маски и дрехи, а са приели контактни със инфектираните от " Пирогов "

Ведомството обмисля и дали да има възнаграждение за ексклузивен труд на лекари и мед.сестри, само че това ще става съгласно обстановката и " по степен на нужда ".

Зам.-министър Жени Начева заяви още, че през вчерашния ден " на автограф " е взето решение д а се удължи до една година срокът за протоколите на хронично болните със скъпоструващо лекуване, с цел да не се явяват персонално, а това ще става по преценка на комисията или лекуващия доктор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР