Министерството на здравеопазването не е отпускало финансови средства за ремонтните

...
Министерството на здравеопазването не е отпускало финансови средства за ремонтните
Коментари Харесай

МЗ не е отпускало средства за ремонти на вилата на управителя на Белодробната болница във Велинград

Министерството на опазването на здравето не е отпускало финансови средства за ремонтните действия на вилата на шефа на СБПЛРПФЗ „ Света Петка Българска “ във Велинград. Това декларира министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков в отговор на въпрос на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Проф. Хинков прецизира, че съгласно писмото на шефа, с което се желае позволение за продажбата на постройката, се касае за издигната през 1938 година двуетажна солидна вила с повърхност по нотариален акт 117 кв.м. Ремонтирана е единствено покривната структура, външно измазана, със заменена дограма, само че вътре в етажите положението на постройката е било извънредно незадоволително (съгласно прибавен снимков материал). В писмото на шефа не се показва по кое време са осъществявани ремонтните действия. В отчета на самостоятелния оценител обаче е посочено, че тези действия са осъществени през 2012 година

„ Управителят на лечебното заведение показва, че парцелът не се употребява за активността на сдружението и е с отпаднала нужда за лечебното заведение, като в същото време генерира разноски, заради което управлението на лечебното заведение е декларирало предпочитание за освобождение от постройката посредством продажба. Копие от подписаният контракт за наем, (за който не са предоставени данни за съществуването му към преписката за продажбата на имота) е възложен на чиновниците на M3, направили инспекцията на 19 септември 2023 година “, споделя още министърът.

Той показва, че за парцела е направена пазарна оценка на стойност 40 900 лева без Данък добавена стойност от компания „ Прификс “ ООД- Пловдив. „ Към оценката е изпратен и снимков материал, от който е видно, че постройката е в неприятно техническо положение. Това събитие е посочено и от оценителя “, добавя проф. Хинков.

Той акцентира, че след обзор на показаните документи е направен отчет и план на Решение на Министерски съвет, след което Министерски съвет дава единодушие за продажба. Като идващ стадий от процедурата е публикуван протокол на едноличния притежател на капитала за предоставяне на позволение за осъществяване на продажбата, при начална цена не по-ниска от избраната от лицензирания самостоятелен оценител.

„ Обявен е търг на електронната платформа за продажба на парцела, по реда на Наредбата за електронната платформа за продажба на парцели – частна държавна благосъстоятелност и на парцели – държавна благосъстоятелност. На 18 септември 2023 година в изявления в медиите се появи информация, че фактическото положение на парцела не дава отговор на това, с която M3 разполага, по отношение на посочената нагоре процедура. От осъществена незабавно инспекция на място на 19 септември е открито, че постройката е във очевидно положително положение и същото е друго от това, което е показаното в материалите по процедурата. Най-съществено е разминаването в снимковия материал на вътрешната част на постройката. За инспекцията е формиран и констативен протокол “, споделя министър Хинков.

Той незабавно е издал заповед, шефът на Белодробната болница е прекратил процедурата по провеждането на електронен търг, а за установеното противоречие е сезиран и основния прокурор.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР