Министерството на здравеопазването на Румъния обяви, че всички жители на

...
Министерството на здравеопазването на Румъния обяви, че всички жители на
Коментари Харесай

Румъния ще тества всички жители на Букурещ за коронавирус

Министерството на опазването на здравето на Румъния разгласи, че всички поданици на Букурещ ще бъдат тествани за ковид. Тестовете ще бъдат осъществени от мобилни екипи по метода от врата на врата. Първо ще бъдат изследвани всички лекари и пациенти, по-късно възрастните хора, а след тях и останалото население на столицата. Изследователски център в Тимишоара разгласи, че стартира проби на ваксина против ковид, която може да влезе в произвеждане до няколко месеца.

В скоро време всички поданици на Букурещ могат да бъдат тествани за ковид, заяви пред локална телевизия румънският здравен министър Виктор Костаке. Той изясни, че управляващите желаят да осъществят стратегия, сходна на извършената в Южна Корея, с цел да тестват жителите на столицата за заболяването благодарение на мобилни екипи. Здравният министър сподели също, че не всички, които са под карантина, сега се изследват.

„ Одобрихме партньорство и стратегия, които ще стартират скоро. Искаме да тестваме цялото население на Букурещ благодарение на екипи, които ще вървят от врата на врата по южнокорейски модел. Много е значимо да създадем милиони проби. До края на седмицата ще имаме още 200 хиляди теста. Започнахме с един център за тестване през януари, в този момент имаме минимум 20, а желаеме да са по един-два на окръг “.

Държавният секретар в министерството на опазването на здравето Нелу Татару посочи, че тестванията ще стартират идната седмица. Първо ще бъдат тествани лекарите, след което пациентите в лечебните заведения, възрастните хора и хората с тежки болести в Букурещ.

По данни, оповестени в 13,00 ч. през вчерашния ден, броят на инфектираните с новия ковид в Румъния е 906 души, като за последното денонощие са открити нови 144 случая. Осем от приетите в болница са в тежко положение. До 13,00 ч. в сряда са били обработени 14 466 теста, написа " Адевърул ". Вестникът оповестява тази заран и че броят на жертвите на ковид е повишен на 17.

Клиника в град Тимишоара разгласи, че има ваксина за новия ковид и стартира проби, пишат румънските вестници през днешния ден.

Изследователският център Онкоджен (Oncogen) в Тимишоара е почнал проби на ваксина против новия ковид. Професор Вирджил Паунеску, който е координатор на екипа от откриватели, съобщи, че в случай че всичко върви добре, имунизацията може да влезе в произвеждане след няколко месеца.

Не е належащо имунизацията да бъде тествана на животни, което ще редуцира времето за тествания. В първата фаза ще бъдат направени проби на 10 души, след което на 50 до 100 души, а в третата фаза - на сред 100 и 1000 доброволци.

Десет хиляди военни излязоха по улиците в Румъния, с цел да подкрепят използването на ограничаващите ограничения в изискванията на изключителното състояние, оповестено поради ковид. Полковник Константин Спану, шеф на Дирекцията за информация на министерството на защитата, увери че наличието на армията по улиците не би трябвало да бъде обсъждано като „ военизиране на живота “ в Румъния.

На 16 март румънският президент Клаус Йоханис разгласи изключително състояние в страната. Отменени са занятията в учебните заведения и детските градини, не работят комерсиалните центрове, въведен е и комендантски час.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР