През октомври трябва да бъдат сертифицирани основните обекти на авиобаза

...
През октомври трябва да бъдат сертифицирани основните обекти на авиобаза
Коментари Харесай

Ангел Найденов: Ако не подготвим инфраструктурата за изтребителите F-16, трябва да плащаме наем

„ През октомври би трябвало да бъдат сертифицирани главните обекти на авиобаза „ Граф Игнатиево ”, с цел да приемем изтребителите F-16. Ако не успеем да приготвим инфраструктурата, би трябвало да плащаме за предпазване на самолетите, евентуално на територията на Съединени американски щати ”. Това съобщи някогашният боен министър Ангел Найденов пред Нова нюз.

Той изясни, че в Словакия е имало сходен проблем – страната е плащала наем за предпазване на самолетите, тъй като са се забавили с подготовката.

Найденов изясни какво прави България, с цел да одобри тези самолети - удължава пистата на „ Граф Игнатиево ” с пътеки за рулиране и всички съпътстващи условия. Цената на построяването и ремонта на обектите, свързани с приемането на самолетите, е към 265 млн. лв.. Част от тази сума се заплаща от фондовете на НАТО – към една четвърт. Отделно има към 160 млн. лв. за обекти, които са свързани с употребата на изтребителите, разясни някогашният боен министър.

„ В авиобазата се строят здания, хангари, тренажори, хранилища – огромно изпитание от МО и самата авиобаза. Това трябваше да коства към 300 млн. Твърди се, че сумата е набъбнала до към 400 млн. лв.. Очакванията са този план, който се движи от Министерството на защитата, да коства към 500 млн. лв. ”, сподели Найденов.

Първите два самолета, които би трябвало да бъдат подготвени до края на годината, ще бъдат употребявани за образование и на летателния, и на инженерно-техническия състав.

По думите му казусът с нальота на водачите няма да бъде с такава заостреност във връзка с новите самолети. Между 180-200 летателни часа е минималният брой часове за военните водачи в другите страни. Сега стремежът е българите да имат 35 часа полети за цялата година.

Относно покачването на заплатите на военните Найденов изясни, че се трансформира базата за възнаграждението на бойците.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР