Министерството на здравеопазването (МЗ) призовава гражданите, чието здравословно състояние позволява,

...
Министерството на здравеопазването (МЗ) призовава гражданите, чието здравословно състояние позволява,
Коментари Харесай

Министерството на здравеопазването с апел към гражданите да даряват кръв


Министерството на здравеопазването (МЗ) приканва жителите, чието здравословно положение разрешава, да дарят кръв. Това оповестиха от пресслужбата на Министерство на здравеопазването.

Целта е да се обезпечи на лечебните заведения нужните им кръв и кръвни съставки, с цел да бъдат осъществявани животоспасяващите интервенции и незабавните медицински интервенции.

Всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за забележителен спад на искащите да дарят кръв, а това лимитира опциите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, нужни в страната ни. За да съумеят центровете по трансфузионна хематология да обезпечат нужните на лечебните заведения количества кръв и кръвни съставки, екипите в центровете ще работят с удължено работно време, а там, където е допустимо - и през празничните и почивните дни. Преустановена е само активността на изнесените екипи поради въведеното в страната изключително състояние.

Извършените в международен мащаб научни изследвания не оповестяват за предаването на коронавируси, какъвто е и COVID-19, посредством трансфузия или трансплантация. Желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им. Трансфузионните центрове в страната правят обикновен скрининг на кандидат-кръводарителите и не позволяват кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.

От всекидневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и така нататък Голяма част от незабавните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

Само в София за интервала от 1-15 март броят на кръводарителите е понижен с близо 600 души в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, когато кръводарителите са били 1739.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР