Министерството на здравеопазването купува 6 медицински хеликоптера в процедура по

...
Министерството на здравеопазването купува 6 медицински хеликоптера в процедура по
Коментари Харесай

Държавата ще купува медицински хеликоптери директно от фирмата, участвала в провалилата се процедура

Министерството на опазването на здравето купува 6 медицински хеликоптера в процедура по директно договаряне без стартиране на социална поръчка. Покана за поръчката ще бъде изпратена към една единствена компания - италианската " Leonardo S.p.A ", която беше единствената компания, която подаде оферта в провалилата се през ноември процедура за закупуване на хеликоптери.

За това се разбра от известие на ведомството, оповестено на 6 януари, в което се показва, че се планува " Leonardo " да обезпечи 6 хеликоптера с инсталация за незабавна помощ против 135,5 млн. лева без Данък добавена стойност. Конкурс, в който да могат да се включат и други претенденти, този път няма да има, а решението за това е взето в петък по предложение на зам.-министъра на опазването на здравето доктор Тома Томов.

През ноември италианската компания беше единственият претендент в оповестената от ведомството процедура за закупуване на оборудването. Служебното държавно управление обаче реши да приключи състезанието за социална поръчка, като аргументира дейностите си с това, че " Leonardo " е предложила 102,5 млн. лева - сума, която е с над 20% по-висока цена от заложения таван.

Преди дни - на 4 януари - здравният министър Асен Меджидиев даде обещание, че България ще има медицински хеликоптер до края на септември. Той обаче твърдеше, че се приготвя нова процедура за социална поръчка, която следва да бъде пусната през февруари и да бъде поета от Държавния авиационен оператор. Сега обаче излиза наяве, че закупуването на оборудването минава към непосредствено договаряне.

Очаква се договарянето да се реализира в границите на няколко дни, с цел да се разбере дали компанията ще може да извърши заданието за доставка.

В момента България е единствената страна-членка на Европейски Съюз, която не разполага с хеликоптери за медицински и профилирани интервенции. Страната не разполага нито с въздушна незабавна помощ, нито с работеща система за избавяне на бедстващи хора посредством хеликоптери.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР