Министерството на здравеопазването и Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката

...
Министерството на здравеопазването и Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката
Коментари Харесай

Ако искате да си сложите втори бустер на иРНК ваксина, вече е възможно

Министерството на опазването на здравето и Експертният съвет по контрол на имунопрофилактиката предлагат използването на втори бустер от иРНК ваксина против COVID-19 при хора над 18 година

Това оповестяват от Министерство на здравеопазването. От Министерство на здравеопазването утвърдиха рекомендациите на Експертния съвет по контрол на имунопрофилактиката за използването на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина против COVID-19 при всички лица на и над 18 година, които желаят.

Втората бустерна доза може да се приложи минимум четири месеца след първата при лица, чийто приключен имунизационен курс е с двудозова ваксина, прецизират оттова.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/06/vaccinatopn-second booster-MZ.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 900 " /> Източник Министерство на здравеопазването
Втората бустерна доза иРНК ваксина е мощно целесъобразна за:

-трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

- за пациенти на хронична диализа;

- за пациенти с онкохематологични заболявания;

- за консуматори и личен състав в обществени заведения, осигуряващи дълготрайна грижа за възрастни хора; за медицински експерти, ангажирани с лекуването на пациенти с COVID-19; за хора на и над 65 година

Становището на Експертния съвет е по отношение на рекомендацията на Европейската организация по медикаментите и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите за обезпечаване на опция рискови лица от популацията да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина против COVID-19, допълниха от пресслужбата.

Втора бустерна ваксина против COVID-19 може да бъде сложена във имунизационните пунктове на районните здравни инспекции, в кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична здравна помощ.

От 27 юни Националният имунизационен указател – част от Националната здравно-информационна система, ще разрешава въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина. Ще има и подобаващ документ за имунизацията. „ Информационно обслужване “ АД към този момент работи по адаптиране на функционалностите на системата, пишат от здравното министерство.

Сертификатът ще бъде еднакъв с този за сложена първа бустерна доза, като изключение е само изписването на следващия номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в документа ще бъде посочено 4/4. Засега документът ще бъде неопределен, доколкото настоящият европейски правилник не планува друго.

Препоръката на здравните управляващи идва на фона на към този момент съвсем изчезнала имунизационна акция. 393 са поставените дози за последното денонощие, сочат данните на Единния информативен портал.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР