Министерството на здравеопазването: 93,5% от всички заболели са децаИзследванията за

...
Министерството на здравеопазването: 93,5% от всички заболели са децаИзследванията за
Коментари Харесай

Скарлатината гори в училища и забавачки - карантина няма

Министерството на опазването на здравето: 93,5% от всички болни са деца
Изследванията за бета-хемолитични стрептококи са безвъзмездни в РЗИ

66,5% от болните са деца сред 5 и 9 година

Епидемия от скарлатина върлува в учебни заведения и детски градини, а обезпокоени родители алармираха в “Труд news ”, че за учениците няма карантина и боледуват по няколко пъти. Коридорите на ДКЦ-тата в страната и кабинетите на персоналните лекари са претъпкани от дребни пациенти с висока температура и обриви.

Най-засегнати от скарлатина са децата на възраст от 1 до 9 година, които съставляват 93,5% от всички болни лица през януари-февруари 2023 година, оповестиха “Труд news ” от здравното министерство.

По данни от Националния център по публично здраве и разбори, за месеците януари и февруари, броят на записаните случаи от скарлатина в страната е 2 496, от които 27% при деца на възраст 1-4 година и 66,5% - при деца на възраст 5-9 г.(виж графиката, б. р.).

Родители разясниха, че са доста обезпокоени поради смъртни случаи във Англия, а педиатри обясниха, че причина за тях е късното лекуване с антибиотик. Проф. Тодор Кантарджиев акцентира, че скарлатината не е тежко заболяване, стига още първоначално да се приложи лекуване с пеницилинови препарати.

“При клиничното следене на контактните лица се обръща изключително внимание на преболедувалите, съмнителните и застрашените от ревматизъм, прекарали ставни възпаления и сърдечни разстройства по отношение на предходни стрептококови болести, лицата с вродени сърдечни пороци, ексудативна или лимфатична диатеза ”, съобщи пред “Труд News ” Илия Тасев, шеф на дирекция “Опазване на публичното здраве и здравен надзор ” в министреството на опазването на здравето. По думите му Наредба №6 за реда и изискванията за осъществяване на диагностика, профилактика и надзор на обособени заразни заболявания, излъчени по въздушно-капков път, планува пробите да се изследват бактериологично за бета-хемолитични стрептококи гратис в РЗИ и на тях по преценка на лекуващия доктор и след консултация с лекари - експерти по ревматология, кардиология и инфекциозни заболявания може да се приложи антибиотична профилактика.

“Всички останали контактни лица също могат да се изследват по преценка на общопрактикуващия доктор за носителство на Streptococcus pyogenes и при открито носителство да се назначи антибиотична профилактика ”, сподели още Илия Тасев.
Родители се оплакаха, че в доста учебни заведения болните деца не са изолирани и не са малко случаите, в които болестта се повтаря. При скарлатина няма създаване на дълготраен имунитет. Медици разясниха пред “Труд news ”, че сегашната зараза е поради неналичието на каквито и да е противоепидемични ограничения и отслабения имунитет след изолациите поради COVID-19.

Не се придобива дълготраен имунитет
Заболяването протича с висока температура


Скарлатината е остро заразно заболяване, което протича с температура, обща интоксикация, ангина, и дребно петнист обрив по кожата. Инкубационният интервал е от 1 до 10 дни. Причинители са бактерии от рода на бета-хемолитичния стрептокок от група А, Заболяването се предава по въздушно-капков път, само че е допустимо заразяване посредством храна и нечисти предмети. Обикновено източник са болните от скарлатина, заболели от стрептококови ангини и назофарингити.

Скарлатината се характеризира с ненадейно бурно начало, като първите признаци нормално са кашлица, висока температура, болки в гърлото, повръщане, болки по тялото, главоболие и тахикардия.

Други общи признаци на скарлатината включват: 

Повишена температура (около 39 °C).

Силна изнемощялост, главоболие и повръщане.

Силно зачервено и мъчително гърло; увеличени сливици, постоянно покрити с гнойни налепи.

Обрив под формата на дребни червени петънца; появява се в слабините, сгъвните повърхности на крайниците; популяризира се към гърдите, корема, шията.

Езикът е малиново-червен.

Характерно за скарлатината е последващото лющене на кожата, в това число на дланите и ходилата. Заболяването постоянно предизвиква затруднения: синуит, отит, лимфаденит, артрит, менингит, инфектиране на междинното ухо, засягане на сърцето, на ставите и други

Изолацията и лекуването на болните се прави в дома или в инфекциозно поделение в продължение на 10 дни от деня на болестта. Тъй като болестта е разследване от бактериална зараза, след излекуване не се придобива дълготраен имунитет и е допустимо да се срещат повторни болести. Контакт с оздравелия след карантинния интервал не е рисков.

Превенция
Използвайте дезинфектанти за ръце, почиствайте нечисти повърхности
Основен източник на зараза са болните деца със скарлатина или с ангина/фарингит, които при кихане и кашляне отделят бактериите и заразяват възприемчивите деца. Затова спазването на описаните противоепидемични ограничения са главните ограничения за предварителна защита на болестта.

1. Покриване на устата и носа с кърпичка при кашляне и кихане и изхвърляне на употребяваната кърпичка в коша с отпадъци;

2. Измиване на ръцете с вода и сапун и/или потребление на дезинфектант за ръце;

3. Влажно разчистване, стерилизация на повърхности в пространствата и проветряване на помещенията;

4. Дезинфекция на предмети, употребявани от болния и нечисти с носни и/или гърлени тайни.

Основна мярка в проведените детски колективи е и недопускането на деца с клинични прояви на заразно заболяване в групите, заради опцията за предаване на инфекциозни причинители, в това число на Streptococcus pyogenes (причинител на скарлатина) на останалите деца.

Статистика
2673 случая от началото на 2023 година против 41 за същия интервал през 2022 година


Графика на НЦЗПБ демонстрира фрапантното нарастване на заболеваемостта в съпоставяне със същия интервал за предходната година.
През деветата седмица на 2023 година (до 5 март, вкл.) са регистрирани 396 случая на скарлатина. Отклонението от миналата седмица е (-67), демонстрира последната информация от Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

По категории обявените случаи са: 92 вероятни, 222 евентуални и 82 доказани. От началото на годината в страната са регистрирани 2673 случая. За същия интервал през миналата година са регистрирани 41 случая. Отклонението от миналата година е 2632 случая.
Професор Тодор Кантарджиев: Има 40 пъти повече случаи на скарлатина, в сравнение с предходната година


Сезонът на скарлатината е при започване на пролетта. Мерките са известни на лекарите просто би трябвало да се съблюдават. Нищо рисково и нищо извънредно няма. От началото на годината има 40 пъти повече случаи на скарлатина, в сравнение с предходната година по това време, заяви проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столична община по здравните въпроси.

“Причините съгласно мен са три. Едната е изостаналото продължаващо образование на лекарите, дефицитът на лекари, и това, че огромна част от лекарите за първи път се сблъскват с тази зараза след пандемията. Второто е антибиотичната политика и вярното им потребление. За последните две години от 18-то място по приложимост на антибиотици станахме на второ място. Третото нещо са ограниченията, които бяха по време на пандемията ”, акцентира проф. Кантарджиев.

Скарлатината е заболяване с присъщ обрив. Най-важното за стрептококите е, че се лекуват с пеницилинови антибиотици. Лечението е доста значимо, тъй като смъртните случаи във Англия бяха поради отсроченото антибиотично лекуване, добави той.

Абсурдистан
Второкласници към този момент 4 месеца се борят с заболяването
Второкласници и техните родители към този момент 4 месеца се борят със скарлатина в столично учебно заведение. През декември в класа остават едвам 15 деца от общо 27, само че все пак от РЗИ афишират, че могат да наложат карантина единствено в детските градини, само че не и в учебните заведения. И “прехвърля топката ” към здравната сестра. Тя пък единствено регистрира заболелите и също отхвърля карантиниране на класа под претекст, че не е в пълномощията ѝ.

В същото време някои от педиатрите по друг метод третират признаците. Тоест, в случай че няма типичните обриви за скарлатина, макар че пробата е позитивен за стрептококи - бактерията, която предизвиква заболяването, отхвърлят да я впишат. И слагат диагноза стрептококова ангина.

Надеждите на родителите са зимната ваканцията да помогне на малчуганите да останат изолирани. Но и това не се случва. Някои от децата заболяват за повторно в границите на месец и се подлагат още веднъж на 10-дневно лекуване с антибиотици, без значение от това по какъв начин ще бъде наречена заболяването. Едно от децата, преболедувало преди този момент, развива автоимунно заболяване, по тази причина родителите избират да го спрат от учебно заведение.

А управлението на школото взема решение да вземе неуместното решение. И вместо да наложи карантина, слага класа под ограничавания за 2 седмици, която включва - да не посещават физкултурния салон, столовата, както и да не контактуват с деца от другите класове. В същото време малчуганите си вървят на извънкласни действия в учебно заведение и се срещат с други деца.

Решение
В благоевградските забавачки стегнаха филтъра
Светлана Василева,

Труд news, Благоевград

Скарлатината бързо бе туширана в Благоевград. Десетина деца бяха болни в няколко детски градини и това наложи затваряне на групи и основаването на сборни. Заразата отшумя бързо, а стягането на филтъра на входа на градините ограничи инфекцията, описаха от РЗИ.

Родителите сами лимитират визитите на децата в градини и ясли. Воденето на заболели деца на градина е честа процедура, по тази причина в заведенията се организираха и изключителни наставнически срещи, на които се изясни, че ще има върнати малчугани, в случай че се засече, че са заболели.

Месец болестта във Варна не стихва
Педиатър: Предните години нямаше шарки поради коронавирус ограниченията


Д-р Каролина Златева

Даниела Фархи,

Труд news, Варна

Цял месец равнището на заболеваемост от скарлатина във Варна не понижава и седмично се записват над 100 случая, като през последната седмица са 121. Още повече са инфектираните с варицела деца. За предходната седмица броят им е 146, а за предходните седем дни - 130, сочат данните на РЗИ. Най-засегнати са подрастващите до 7 година

“Картината е нормална за сезона. Предните години бяхме я не запомнили поради коронавирус ограниченията. Скарлатината е бактериална шарка и се лекува сполучливо с антибиотици, които към този момент са налични в аптеките ”, успокои доктор Каролина Златева, педиатър с огромна процедура. Тя уточни, че измежду дребните є пациенти със скарлатина няма такива с затруднения.

Заради нестихващата болест още през февруари регионалната администрация предложи в детските ясли и градини да бъдат въведени непоколебим утринен филтър и прецизна стерилизация на стаите, играчките, образователните принадлежности и посудата. По-късно РЗИ издаде заповед за това. Родителите, които имат опция, оставят децата си вкъщи, с цел да ги предпазят, макар че за варицелата е добре да се изкара в ранна възраст, разясниха учителки в детска градина, съгласно които от месец групите са в понижен състав.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР