Сенегал разпусна партията на опозиционния лидер Сонко

...
Министерството на вътрешните работи на Сенегал разпусна политическата партия на
Коментари Харесай

Министерството на вътрешните работи на Сенегал разпусна политическата партия на опозиционния лидер Усман Сонко за събиране на поддръжници в разпалване на безредици по време на жестоки протести миналия месец, когато демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията в столицата Дакар.

Съгласно указ, подписан от министъра на вътрешните работи Антоан Феликс Абдулайе Диом, правителството обвини лидерите на партията, че „често призовават своите поддръжници към бунтовнически движения, което доведе до сериозни последици, включително загуба на живот, много ранени, както и като актове на ограбване на публична и частна собственост”.

„Последните са сериозните нарушения на обществения ред, регистрирани през първата седмица на юни 2023 г., след тези от март 2021 г.“, се казва в постановлението.

Разпускането на партията Патриоти на Сенегал (PASTEF) беше последният ход в дългогодишната битка между управляващата партия на президента Маки Сал и PASTEF на Сонко, чиито поддръжници твърдят, че Сал е използвал скалъпени обвинения, за да отстрани популярния си опонент преди изборите през февруари.

Няма незабавен коментар от PASTEF.

Демонстранти отново излязоха по улиците на Дакар в понеделник, когато Сонко беше задържан под стража по обвинения, включващи заговор за въстание.

Новите обвинения включват подкопаване на държавната сигурност, престъпно сдружаване с „терористичен“ орган, разпространение на фалшиви новини и кражба.

„Току-що бях несправедливо поставен в ареста“, написа Сонко във Facebook в понеделник.

„Ако сенегалският народ, за когото винаги съм се борил, абдикира и реши да ме остави в ръцете на режима на Маки Сал, аз ще се подчиня, както винаги, на божествената воля“, каза той.


Сонко в гладна стачка

„Това е фарс“, каза Сире Кледор Ли, един от адвокатите на Сонко, пред репортери пред съдебната палата в понеделник.

„Това е заговор, който е формиран, обмислен, планиран и изпълнен.“

Сонко в понеделник продължи гладната стачка, която започна ден по-рано, казаха адвокатите му.

Те казаха, че няма ограничение за времето на задържането му, тъй като новите обвинения са криминални.

„Съдията може да го задържи, докато делото бъде изслушано“, каза Бабакар Ндиайе, един от адвокатите.

Сонко беше арестуван в петък, след като заяви в социалните медии, че силите за сигурност са го снимали пред къщата му и че той е грабнал един от телефоните, за да ги помоли да изтрият видеото.

В понеделник властите обявиха, че ограничават достъпа до мобилен интернет поради „омразни и подривни“ съобщения в социалните медии.

Сонко призова ден по-рано сенегалците да се „изправят“ и „да се противопоставят на… потисничеството“.

Интернетът беше ограничен за шест дни по време на безредиците в началото на юни.

В публикация в Twitter, която се ребрандира като X, Amnesty International осъди интернет ограниченията, наричайки ги „атака срещу свободата на информацията“.

Задочното осъждане на Сонко на две години затвор миналия месец по дело за морална корупция предизвика смъртоносни сблъсъци, при които загинаха най-малко 16 души, каза правителството. Но Amnesty International каза, че броят им е по-голям - 24, а партията PASTEF на Соко каза, че 30 души са убити.

Бивш държавен служител, Сонко стана известен на президентските избори през 2019 г., като стана трети в анкетите.

Той представи Сал като бъдещ диктатор, докато поддръжниците на президента казват, че Сонко е посял нестабилност.

Сал в началото на юли облекчи напрежението в обикновено стабилната западноафриканска нация, като обяви, че няма да се кандидатира за спорен трети мандат, след месеци на неяснота и спекулации относно намеренията му.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР