Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за федерално издирване

...
Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за федерално издирване
Коментари Харесай

Русия обяви Христо Грозев за издирване, разпространявал фейк новини за руската армия

Министерството на вътрешните работи на Русия разгласи за федерално търсене българина Христо Грозев, прочут с следствията си в Bellingcat, оповестяват ТАСС и " Медуза ", представени от " Гласове ".

 

В картата в базата данни на ведомството написа, че българският жител Грозев се търси " по член Наказателен кодекс ". В какво тъкмо е упрекнат, не се прецизира. " Риа Новости " заяви, че Грозев се търси за " разпространяване на фейкове за съветската войска ", базирайки се на свои източници.

 

Нямам визия въз основа на какво Кремъл ме поставя в листата с търсени, по тази причина и не мога да разясня на този стадий. В известна степен няма и значение - от години те ясно демонстрират, че ги е боязън от нашата работа и няма да се спрат пред нищо, с цел да ни унищожат ", написа проверяващият публицист Христо Грозев в " Туитър ". 

През юли 2022 година Федералната работа за сигурност на Русия (ФСБ) съобщи, че Грозев работи за английското външно разузнаване " МИ6 " и е забъркан в опит за похищение на съветски аероплан. Според разследващата работа украинското военно разузнаване се е пробвало да вербува съветски военни водачи и да ги убеди да предадат самолетите на Украйна против премия, припомня самостоятелния съветски новинарски уебсайт " Медуза ".

 

ФСБ оповестява, че е осуетила интервенцията на Главното разследващо ръководство на украинското министерство на защитата за похищение на съветски бойни самолети, следена от тайните служби на страните от НАТО. 

 

Тогава Грозев отхвърли да е взел участие в интервенцията и сподели, че екипът на " Белингкат " е снимал следствие за това по какъв начин съветската ФСБ и украинските разследващи организации се пробват да се надхитрят една друга. Според журналиста опит за похищение на самолетите в действителност е имало, само че той е проведен не от украинското разузнаване, а от група някогашни украински " оперативни служащи ", припомня " Медуза ".

 

Засега Грозев не е коментирал оповестяването си за търсене от съветските управляващи.

Името на Христо Грозев стана обществено известно в България през 2010-а, когато дружно с Любомир Павлов, Огнян Донев и Карл Хабсбург (с пети съучастник – германеца Даниел Руц) купиха пресгрупата " 24 часа ", " 168 часа " и " Труд ".

Неофициалната цена на договорката е 40 млн. евро. Няколко месеца по-късно съдружниците влязоха в изострен спор като се стигна до издаване на обезпечителна заповед в интерес на Христо Грозев, с която бе натрапен запор над имуществото на " Труд ", " 24 часа " и печатната база.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР