Министерството на вътрешните работи на Испания съобщи, че дългогодишният главатар

...
Министерството на вътрешните работи на Испания съобщи, че дългогодишният главатар
Коментари Харесай

След 17 години преследване арестуваха лидера на баските сепаратисти

Министерството на вътрешните работи на Испания заяви, че дългогодишният предводител на баската сепаратистка екстремистка организация ЕТА е задържан във Френските Алпи, осведомят АП и Би Би Си. От 2002 година управляващите търсят Хосе Урутикоечеа Бенгоечеа, прочут като Хосу Тернера. Той е упрекнат в закононарушения против човечеството.

В известие министерството разяснява, че Гражданската армия на Испания и френските разследващи служби са арестували Тернера тази заран в Саланш - град с 16 000 души население в източната част на Френските Алпи.
Испанската прокуратура упреква Тернера в офанзива с кола бомба пред казарми на армията през декември 1987 година, при която умират 11 души, в това число пет деца. От 1989 година до 2000 година лежа във френски и испански затвори.

ЕТА - Euskadi Ta Askatasuna или "Баско родно място и независимост " е баска организация, която се бори за самостоятелност на Баския. Основана е през 1959 година Тя е избила повече от 850 души по време на битката си за самостоятелна страна в Северна Испания и Южна Франция.

Организацията стопира огъня през 2011 година, предава оръжията си през 2017 година и се саморазпуска през 2018 година
Политическият водач на ЕТА е задържан след 17-годишно бягство от управляващите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР