Министерството на външните работи няма да отговаря на изключително обидните

...
Министерството на външните работи няма да отговаря на изключително обидните
Коментари Харесай

МВнР няма да отговаря на хулите, идващи от Москва

Министерството на външните работи няма да дава отговор на извънредно обидните квалификации по отношение на българската страна, българските институции и българите, прозвучали в ефира на съветската държавна телевизия " Россия 1 " във връзка визитата у нас на съветския патриарх. Неговото скандално държание тук, прочее, също не получи формален отговор, какъвто заслужаваше, в това число от президента на републиката, който бе директно обиден.

На 6 март вечерта политическото токшоу на " Россия 1 " (която изпреварва по гледаемост Първи канал – ОРТ) " Вечер ", водено от близкия до Кремъл публицист Владимир Соловьов, бе отдадено на тематиката " Защо България не помни " съветската кръв ".

В отсъствието на български представител участниците - съветски политици, близки до Кремъл публицисти и анализатори, както и народен представител от опозиционната партия " Яблоко " – определените представители на българските институции бяха избрани като " предатели и негодници ", българският президент - като " човек в кавички, продал своята религия и своя народ ", а българите - като другари със " содомитите американци и клалите ги турци ", на които би трябвало " да се помогне да си сменят управлението ".

По всяка възможност публична българска реакция на тези мнения няма да има. На въпрос на " Дневник " от министерството са обърнали внимание, че то " не разяснява отзиви на жители, изразени в телевизионни излъчвания ". " Доколкото излиза наяве от записа, участниците в предаването показват персонално мнение, а не публични позиции на институции ", добавили от Министерство на външните работи.

На предаването на съветската държавна телезивия от 6 март първи обърна внимание (и разказа подробно) сътрудника от Портал " Култура " Тони Николов.

" Спирам се на това предаване, тъй като даже човек, претърпял руската агитация, след него остава без мозъка и дума. Изобщо не пресилвам и по тази причина вмъквам видеото в края на публикацията си. С вярата някоя българска телевизия да дръзне да излъчи със надписи най-малко първите 3-4 минути, изразяващи съветската визия за България след думите на патриарх Кирил. Ако не за друго, поради достолепието на България ", написа той.

В началото водещият Владимир Соловьов (известен с интервютата си с Владимир Путин от кино лентата " Президентът ", 2015) декларира, че българите са " не запомнили кой ги е избавил от турско робство. Защото президентът Радев благодари не на единната съветска войска, а на всякакви нации, влизащи в нея – на румънци, украинци, беларуси, поляци, финландци и така нататък ".

Това обвиняване повтаря застъпената още в София теза на патрирх Кирил.

След това в диалога в студиото се включва Семьон Багдасаров (политик от " Справедлива Русия ", някогашен народен представител от Думата и анализатор, непосредствен до Кремъл, главно по Близкия изток и Сирия, негова е доктрината за запазването на Башар Асад). Той се нахвърля против българите с остри думи: неблагодарници, съветската войска ги е освободила от шестстотингодишно (!) робство! Никой не се е интересувал от българите в Европа, клани от башибозуците, които са албанци, по тази причина и сърбите още люто ненавиждат албанците. А Русия е дала жертви във войната на балканския фронт – 25 000 души. Никой в студиото не споделя, че, в действителност, българите поменават 60 000 (включително и умрелите след това от раните си).

Оценката на съветския политик Семьон Багдасаров е безапелационна: " В България на власт в този момент се намират предатели и негодници. " На което водещият Владимир Соловьов възкликва, че от дълго време не са получавали нота от българското посолство.

Следва речитатив за българския държавен глава. Той, видите ли, не е задоволително проруски надъхан, на вятъра са се радвали в Русия при избора му, а той да произнесе " такива думи " в памет на румънци, финландци, украинци, поляци и молдовци.

Българският президент е наименуван още " човек в кавички, продал своята религия и своя народ ", който се молел към този момент на американското " провидение на содомитите ". А също и на Турция, с която българите към този момент са другари, без значение от историческото си минало.

В умозаключение Семьон Багдасаров дава за образец на българите Тодор Живков, който въпреки и да е болшевик, въпреки всичко бил " родолюбец " – обичал Съюз на съветските социалистически републики и бил другар единствено с Гърция. А в този момент българите са другари със " содомитите американци и клалите ги турци ". Накрая Багдасаров реторично пита: " Какво желаете от това дегенеративно управление на България? ".

За да се стигне до поантата: " И на украинския, и на българския народ би трябвало да се помогне да си смени управлението. "

В допълнение известният съветски публицист Виталий Третяков, в този момент декан на Висшето учебно заведение по телевизионна публицистика на МГУ, приветства дейностите на патриарх Кирил с думите, че " Руската православна черква е второто външно министерство на Русия, даже по-ефикасно от първото, тъй като съветските политици не биха реагирали по този начин ".



Руският патриарх бе в България за честванията на 140-ата годишнина от освобождението, взе участие в тържествата на връх Шипка, след което беседва с премиера и президента.

На летището преди да си тръгне в особено изказване за медиите той изрази оскърбление от " лъжливите исторически тълкования " на българските държавници. Като мотив за думите му е словото на президента на трети март.

В тържественото си слово на площад " Народно заседание " вечерта на националния празник Румен Радев съобщи, че няма да бъде пропуснат споменът за " братския порив на съветското общество, който потвърди, че православните българи не са сами ", както и словата в манифеста на император Александър II, който афишира война на Османската империя.

" По бранните полета на Руско-турската освободителна война починаха доста воини от доста нации - руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. За всички тях България е финален дом, тях ние почитаме като свои герои ", сподели президентът.

След това съветската православна черква разгласява видеоклип, от който се схваща по какъв начин по време на срещата сред двамата на 4 март съветският патриарх се е скарал остро на президента Румен Радев за неправилните съгласно него исторически тълкования на събитията, свързани с освобождението на България, като в същото време потропва по масата.

" Още един път желая да ви кажа, и то доста ясно, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И желая искрено да кажа, че ми бе мъчно да чувам всички тези позовавания на участия на други страни в освобождението. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция. Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България ", декларира патриарх Кирил.

" Ние сме за историческата истина, господин президент. Ние тази историческа истина сме я извоювали с кръвта си. И няма никакви исторически или прагматични аргументи тази историческа истина през днешния ден да се премълчава или да се интерпретира лъжливо ", добавя той.

Той продължава като показва, че има " двойствено усещане " от този празник. " Казвам ви го намерено. Ще го кажа, несъмнено, намерено на висок глас ", споделя патриарх Кирил.

От президентството не оповестиха за гневната реакция на патриарх Кирил. По-късно оттова дадоха пред вестник " 24 часа " информация за случилото се.

" Руските медии излъчват упреците на Негово Светейшество Кирил, само че побързаха да се отдръпват преди отговора на президента ", споделиха от " Дондуков " 2.

" Румен Радев твърдо съобщи, че " по този начин, както църквата се бори за душата на всеки човек, по този начин и ние сме признателни към паметта на всеки боец, сражавал се в съветската войска под знамената на император Александър II и умрял за българската независимост, без значение от неговата националност ". Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна таман на Русия ", показаха от президентството.

Президентът Радев споделил още, че е бил впечатлен от тезата за " силата на мълчанието " в писанията на патриарх Кирил. Тогава Негово Светейшество Кирил спря с упреците и сподели " Добре, дано прелистим тази страница ", описаха от президентството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР