Министерството на външните работи на Р. България е изпратило на

...
Министерството на външните работи на Р. България е изпратило на
Коментари Харесай

2,5 милиона българи живеят в чужбина, 416 000 са само в Германия

Министерството на външните работи на Р. България е изпратило на 31 януари 2019 година до www.eurochicago.com писмо в отговор на въпроси на редакцията на уеб страницата, свързани с броя на българите отвън страната по страни, броя на дипломатическите представителства по света и на чиновниците в тях, броя на сътрудниците на някогашната Държавна сигурност, работещи в министерството и в дипломатическите задачи.

Отговорът е подписан от непрекъснатия секретар на Министерство на външните работи Елена Шекерлетова. Според отговора най-вече са българските жители в Германия - 416 хиляди, само че за множеството от страните, където има по-големи български разселения, данните са очевидно закръглени.

Така да вземем за пример за Франция цифрата е 60-80 хиляди, за Австралия - 10-15 хиляди, за Нова Зеландия - 3-5 хиляди и прочие За Турция са посочени 350 хиляди, за Съединени американски щати - 300 хиляди, за Гърция също 300 хиляди, за Испания - 250 хиляди, за Англия - 200 хиляди, за Италия - 120 хиляди, за Канада - 70 хиляди, за Австрия - 35 хиляди, за Молдова - 31 хиляди, за Кипър - 25 хиляди, за Чехия също 25 хиляди, за Южна Африка - 20 хиляди, за Швейцария - 12 хиляди, за Норвегия - 7 хиляди, за ОАЕ - също 7 хиляди, за Малта - 6 хиляди, за Полша - 4 хиляди, за Йордания - хиляда и прочие

Ако съпоставим новополучените данни с данните отпреди седем години (след предходното питане до МВнР), ще забележим, че през 2011 година броят на българските жители в Германия е бил единствено 74 869, а в този момент цифрата е над 400 хиляди и това е много повече от Съединени американски щати, Гърция и Испания.

За 2011 г данните за Англия са 100 хиляди български жители, за Франция - 30 хиляди, данните за Турция - 500 хиляди. Т.е., българските жители във Англия са се нараснали за 7 години със 100 хиляди, тези във Франция с 30-50 хиляди, а тези в Турция са намалели със 150 хиляди.

Данните за Съединени американски щати, за Гърция и за Испания са същите, както в този момент. Излиза, че за седем години няма никакви промени в броя на българските жители в тези страни, което надали е по този начин. Общият брой на българските жители по света, съгласно данните за 2011 година, изпратени ни при започване на 2012 година от Министерство на външните работи, е бил 2 018 792. Ако съберем жестоко приблизителните данни, изпратени ни в този момент по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), ще получим над 2 млн. и 417 хиляди български жители отвън България за 2018 година.

Сспоред данните на Министерство на външните работи българските емигранти по света са се нараснали с 400 хиляди за седем години. Българскоезичната електронна медия показва, че в писмото си до Министерство на външните работи от 10 януари т.г. е присъединила и въпроси, заложени не по ЗДОИ, свързани с концепцията да се направи броене на българските жители отвън България. По тази тематика от Министерство на външните работи към този момент не са изпратили отговори. Според някои източници, популацията на България, към този момент е под 7 млн. Тези над 2 млн. и 417 хиляди български жители в чужбина са една забележителна част от тях, освен това множеството са в дейна и работоспособна възраст. И тази прекомерно забележителна част наши съграждани с изборни права, нямат никакво институционално посланичество в България, в случай че не броим 25-те чиновници в печално популяризиралата се Държавна организация за българите в чужбина.

На втория въпрос, заложен по ЗДОИ, а точно за броя на българските дипломатически и консулски представителства по света и броя на чиновниците в тях, от Министерство на външните работи са изпратили данни за чиновниците в задграничните представителства. Вижда се, че на доста места те са по един или двама индивида и не е ясно по какъв начин съумяват и да обслужат българите, и да свършат другата си дипломатическа активност обвързвана с политическите, културни и бизнес контакти. От данните на Министерство на външните работи проличава, че най-вече български дипломатически представители има в Брюксел - 61 в Постоянното посланичество на България в Европейски Съюз, 14 в представителството ни в НАТО и 10 в българското посолство в града.

В Москва (Руска федерация) българските дипломатически чиновници са 32; 25 - в Истанбул (Турция); 20 в Атина (Гърция); 19 в Скопие (Р. Македония); по 18 в Белград (Сърбия) и Париж (Франция); по 17 в Анкара (Турция), Берлин (Германия) и Лондон (Великобритания); 15 във Вашингтон (САЩ); по 13 в Рим (Италия), Киев (Украйна) и Техеран (Иран); 12 в Женева (Швейцария); 11 в Солун (Гърция); по 10 в Букурещ (Румъния) и Хага (Нидерландия); по 9 в Мадрид (Испания), Пекин (Китай), Тирана (Албания), Кайро (Египет) и Бейрут (Ливан); по 8 в Будапеща (Унгария) и Сараево (Босна и Херцеговина), по 7 в Прага (Чехия), Кишинев (Молдова) и Страсбург; по 6 в Копенхаген (Дания), Токио (Япония), Прищина (Косово), Мюнхен (Германия), Одеса (Украйна), по 5 в Берн (Швейцария), Лисабон (Португалия) и други В Ню Йорк има 15 души в непрекъснато посланичество и още 5 - в генералното консулство. Във Виена (Австрия) има 13 души в посолството и още 8 в непрекъснато посланичество. Според изпратените данни в Белгия има общо 85 български дипломатически представители. В Турция са общо 53 (25 в Истанбул, 17 в Анкара, 8 в Одрин и 3 в Бурса). В Съединени американски щати има общо 40 дипломатически чиновници (20 в Ню Йорк, 15 във Вашингтон, 3 в Чикаго и 2 в Лос Анжелос). В Руската федерация са общо 36 (32 в Москва и 4 в Санкт Петербург). В Гърция са общо 31 (20 в Атина и 11 в Солун). В Германия са общо 26 (17 в Берлин, 6 в Мюнхен и 3 във Франкфурт на Майн). В Р. Македония са общо 22 (18 в Скопие и 4 в Битоля). В Сърбия са общо 21 (18 в Белград и 3 в Ниш). В Украйна са общо 19 (13 в Киев и 6 в Одеса).

За последните две години чиновниците на някогашната Държавна сигурност, понастоящем на работа във външното министерство на Република България, са намалели с двама - от 56 на 54.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР