Министерството на външните работи на Беларус определи днес събитията в

...
Министерството на външните работи на Беларус определи днес събитията в
Коментари Харесай

Беларус определи събитията в Казахстан като „опит за преврат”

Министерството на външните работи на Беларус дефинира през днешния ден събитията в Казахстан като опит за прелом, съобщи ТАСС.

" Фактически става дума за опит за принудителен прелом и промяна на властта в Казахстан. Изцяло поддържаме напъните на казахстанското управление за преустановяване на безредиците и мародерството, възобновяване на естествения живот в страната ", се споделя в изказване на беларуската дипломация.

" Беларус е изцяло подготвена да даде помощ на приятелския казахстански народ и ще извърши напълно своите задължения като съдружник. В тази връзка в Казахстан са изпратени беларуски войски от миротворческите сили на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) ", написа в изказването.

Русия изпрати свои военни в Казахстан , оповестиха по-рано през днешния ден съветски държавни медии. Въздушни десантчици са ситуирани в централноазиатската някогашна руска република като част от миротворчески контингент на ОДКС, удостовери военният блок, доминиран от Москва.

ОДКС към този момент разгласи тази нощ, че ще се съобрази с настояването на Казахстан за помощ. Контингентът ще бъде ситуиран в централноазиатската страна за стеснен интервал от време, " с цел да стабилизира и възстановява ситуацията в страната ", написа във Фейсбук арменският министър председател Никол Пашинян.

Казахстан изиска помощ от ОДКС за възобновяване на реда, откакто всеобщи митинги против повишаването на горивата прераснаха в вълнения.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев разпусна държавното управление и разгласи изключително състояние. Според известия от през днешния ден в следствие от безредиците в икономическия център на Казахстан Алмати има десетки починали.
 
BREAKING: Police in Kazakhstan's largest city, Almaty say dozens of people have been killed in attacks on government buildings. Kazakhstan is experiencing the worst street protests the country has seen since gaining independence three decades ago.
— The Associated Press (@AP)
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР