Министерството на външните работи (МВнР) следи отблизо и с голяма

...
Министерството на външните работи (МВнР) следи отблизо и с голяма
Коментари Харесай

Външното ни министерство с важна информация за ситуацията в Нагорни Карабах

Министерството на външните работи (МВнР) следи от близко и с огромна паника развиването на обстановката в  Нагорни Карабах , се показва в позиция на министерството, оповестена на уеб страницата му.

„ Приветстваме напъните, подхванати от формалните арменски и азербайджански представители, в това число вчерашната среща, извършена в Брюксел , ориентирани към преустановяване на всички военни дейности и споразумяване на обстановката в Карабах, при цялостно ценене на суверенитета и териториалната целокупност както на Република Азербайджан , по този начин и на Република Армения, както и абсолютно ценене на правата на арменското население в района “, пишат от министерството.

В позицията допълват, че поддържат и посредническата роля на ръководителя на Европейския съвет и напъните на неговия екип за реализиране на съответни и устойчиви резултати в договарянията сред Ереван и Баку, в това число подготовката за предстоящата среща на водачите на двете страни на 5 октомври 2023 година в Гранада, в границите на идната трета среща на Европейската политическа общественост.

„ Дълбоко сме обезпокоени от известията за възходящия брой етнически арменци, към този момент над 20 000, които напущат региона на Карабах и търсят леговище в Република Армения “, декларират от Министерство на външните работи и приканват управляващите в Баку неотложно да дават ясни и устойчиви гаранции за тъждество и ценене на всички права на арменското население на Карабах в духа на откритите европейски стандарти и настоящия юридически ред в Република Азербайджан.

От външното ни министерство считат за най-наложително сега да бъдат обезпечени бистрота и достъп на интернационалните филантропични и правозащитни организации на място с оглед оказване на филантропична поддръжка и решение на проблемите от първа нужда на локалното население, както и гарантиране на неговата сигурност.

При военната интервенция за възобновяване на контрола над сепаратисткия регион Нагорни Карабах в Азербайджан са били убити 192-ма азербайджански военнослужещи , предадоха международните агенции днес, базирайки се на азербайджанското министерство на опазването на здравето. Загинали са 180 чиновници на министерството на защитата, 12 чиновници на министерството на вътрешните работи и един граждански. Чрез съдебно-медицинска експертиза се чака да бъде открита самоличността на 11 от убитите.

Нагорни Карабах е обитаем най-вече с етнически арменци , само че е интернационално приет като част от територията на Азербайджан. Вследствие на азербайджанската военна интервенция хиляди поданици на региона го напущат, като досега в Армения са пристигнали над 28 000 бежанци, означават организациите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР