Министерството на външните работи (МВнР) изрази притеснение от факта, че

...
Министерството на външните работи (МВнР) изрази притеснение от факта, че
Коментари Харесай

Външното министерство притеснено доставката на машините за гласуване за чужбина

Министерството на външните работи (МВнР) изрази терзание от обстоятелството, че към момента няма достъп до машините за гласоподаване, които би трябвало да изпрати в най-натоварените ни секции зад граница за вота на 2 април. Това съобщи на брифинг непрекъснатият секретар на Министерство на външните работи Иван Кондов.

" Изпитваме много съществено безпокойствие, тъй като към момента нямаме достъп до машините и не знаем по кое време ще получим достъп до тях, а към този момент сме доста покрай изборите. Обикновено получаваме достъп до тях 15-20 дни преди вота. Сега, обаче, не можем на 100% да подсигуряваме доставката на машините изключително до по-далечните секции в Съединени американски щати и Канада ", сподели Кондов. Той обаче акцентира, че от това не трябва да се основава суматоха, тъй като след последните промени в Изборния кодекс в секциите с машинно гласоподаване се позволява и такова с хартиена бюлетина по желание и " даже някоя от секциите да не получи машините си, това няма да засегне изборния развой. "

Кондов уточни, че в 245 секции зад граница ще има сложени на машини за гласоподаване като най-вече от тях ще са в Турция - 97. В Германия и Англия машините ще са надлежно 36 и 35. Съединени американски щати и Канада, които Кондов уточни като най-застрашени от това да не получат машините в точния момент, устройствата ще бъдат надлежно 9 и 4. Общо в чужбина ще бъдат открити 738 изборни секции зад граница в 62 страни. Най-много секции ще има в Турция - 162, във Англия - 118 секции, в Германия - 74, в Испания - 64, в Съединени американски щати - 56.

 Изборната комисия дефинира 738 секции за гласоподаване зад граница Изборната комисия дефинира 738 секции за гласоподаване зад граница

Според новите условия на Изборния кодекс във всяка една секция ще има представител на страната, поради което ще бъдат командировани 534 души от София. Останалите места ще бъдат попълнени от чиновници на дипломатическите и консулските ни представителства в обособените страни. Местата в секционните изборни комисии ще бъдат запълнени с към 1900 души, препоръчани от политическите сили, а 1500 места ще бъдат предоставени на общностите ни от чужбина - за българи, които живеят в съответните страни, разгласи Кондов. Министерството разполага и с към 1500 аварийни членове, които при неявяване на някой от титулярите биха могли да го заместят в деня на вота.

Пак неодобрение зад граница

Сред българските общности зад граница обаче към този момент породи неодобрение поради така наречен " партийни квоти " в секционните комисии. В две коисии в Амстердам представителите на българските общности са декларирали отвод от присъединяване идните парламентарни избори. Това оповестява във " Facebook " Елица Йорданова, която е избирателен доброволец и координатор на секциите. Причината за отхвърли е, че по думите ѝ на случайни позиции в СИК се изпращат хора, с " които най-често няма връзка до последния ден преди изборите, които са безусловно необразовани (не могат да приказват, четата и пишат на български език), хора, без никакъв опит в организацията и провеждането на изборите, хора, които не са осведомени с изборната документи, незаинтересовани и без никакво възприятие за отговорност - да свършат работата, за която умишлено са поели ангажимент ".
" За наше голямо страдание такава е обстановката и тази години, за идните избори на 2-ри април.Това политическо безчинство над екипите по места, фактът, че не сме вземани насериозно, както и неналичието на предпочитание за реализиране на съществени промени в изборната администрация, за които приказваме от години, неизбежно ще окаже отрицателно въздействие и на работата на дипломатическите и консулски представителства по места, ще затрудни и усложни тяхната работа. ", написа Йорданова.

За сходна замяна оповестяват и доброволци във Франция и Испания.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР