Министерството на труда и социалната политика стартира процедурата за подготовка

...
Министерството на труда и социалната политика стартира процедурата за подготовка
Коментари Харесай

Общо 9 150 безработни ще започнат работа по регионални програми за заетост

Министерството на труда и обществената политика започва процедурата за подготовка на районни стратегии за претовареност за 2022 година, като насочи покана към Комисиите по претовареност към регионалните препоръки за развиване за тяхното създаване. През тази година се чака посредством тях да се разкрият 9150 работни места за безработни младежи, хора над 50-годишна възраст, хора с увреждания, дълготрайно безработни и с ниска подготовка.

В стратегиите ще могат да вземат участие работодатели освен от обществения, само че и от частния бранш. Чрез тях ще може да се обезпечава работа и за хора, ползващи се от краткотрайна протекция. Ще се субсидира заетостта на безработните на цялостен или повърхностен работен ден за интервал от 3 до 6 месеца.

Броят на хората, които ще стартират работа по районните стратегии е над 3 пъти по-голям спрямо предходната година. Заетостта им ще се финансира по Националния проект за деяние по заетостта, в който са планувани 48 млн. лева за обезпечаване на работни места за безработни от неравнопоставените групи на пазара на труда. По този метод страната ще окаже поддръжка, както за хората в уязвимо състояние, по този начин и за бизнеса и администрациите в районите, изпитващи усложнения в резултат на продължителната Ковид рецесия. Увеличеният финансов запас ще даде опция посредством стратегиите да се разкрият работни места в по-голям брой обитаеми места.

Целта на районните стратегии за претовареност е да се понижи безработицата на локално равнище и районните разлики в търсенето и предлагането на работна мощ.

Всяка регионална администрация може да показа в Министерството на труда и обществената политика за утвърждение единствено една районна стратегия за претовареност. Крайният период за кандидатстване е 20 май. Конкретните условия и параметри, с които е належащо да се съобразят регионалните администрации, са изпратени до всяка Комисия по претовареност. Условията са оповестени и на уеб страницата на Министерството на труда и обществената политика - в графа „ Политики “ - „ Заетост “ – „ Програми и планове за претовареност “ (https://www.mlsp.government.bg/programi-i-proekti-za-zaetost ).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР