Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще търси възможности да

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще търси възможности да
Коментари Харесай

МРРБ ще търси средства за разплащане с Автомагистрали – Черно море“

Министерството на районното развиване и благоустройството ще търси благоприятни условия да обезпечи средства за погашение на дължимите суми към „ Автомагистрали - Черно море “, като главната цел е да се обезпечат средства за погашение на заплатите на служащите.

Преди ден, на конференция в Министерство на регионалното развитие, министър Виолета Комитова уточни, че за тази година Агенция „ Пътна инфраструктура “ разполага с 382 млн. лева за настоящ ремонт и поддържане. Въпреки ограничавания бюджет, предходното управление на АПИ е упълномощило контракти за ремонтни действия за 1,5 милиарда лева, което е 4 пъти повече от заложеното в Закона за бюджета. Нещо повече – до края на април целият разполагаем бюджет на АПИ е бил разплатен.

Министър Комитова означи, че сключването на контракти за ремонтни действия, без да е обезпечен нужният финансов запас, е процедура в бранша. Фирмите са работили против задатъци, а в края на годината са получавали всичките си пари посредством постановления на Министерския съвет при изискване, че има остатъци в бюджета.

Това обаче слага в риск строителните компании, основава неустановеност в сектора и условия за разпространяването на неприятни бюджетни практики. През 2018 година да вземем за пример АПИ разполага с бюджет от 328 млн. лева, само че разпорежда на компании работа за 2 милиарда лева, които ги изплаща в края на годината. В бюджета за 2019 година залага бюджет на организацията от 420 млн. лева и по същата скица изплаща в края на годината 1,5 милиарда лева За 2020 година са заложени 339 млн. лева бюджет за АПИ, а в края се изплащат 1,7 милиарда лева За сегашната година са заложени 382 млн. лева, а са контрактувани поправки за 1,5 милиарда лева

Въпреки че не утвърждава този метод на възлагане и разплащане, Министерство на регионалното развитие ще направи всичко допустимо да обезпечи нужните средства, с цел да бъде платено на компаниите, които са работили по контракти с АПИ и са си свършили работата, тъй като от създалата си обстановка са наранени стотици строители и техните фамилии. Министерството е поискало 1,5 милиарда лева в актуализацията на бюджета, само че към момента никой не може да дори дали тези средства ще бъдат обезпечени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР