Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над 41

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще инвестира над 41
Коментари Харесай

Строят центрове за възрастни хора за 41 млн.

Министерството на районното развиване и благоустройството ще влага над 41 млн. лева в построяването на центрове за възрастни хора в страната. Финансирането се обезпечава от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година по мярката „ Подкрепа за деинституционализация на обществените услуги за възрастни и хора с увреждания “ в границите на предпочитана ос 5 „ Регионална обществена инфраструктура”, която към този момент е отворена за кандидатстване, оповестиха от ведомството.
Проектът планува построяването, ремонта, обзавеждането и оборудването на общо 68 центъра за грижа за хора с увреждания и 6 дневни центъра за поддръжка на лица с разнообразни форми на деменция и техните фамилии в 29 общини (Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Дряново, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Малко Търново, Нови пазар, Перник, Пловдив, Русе, Свищов, Своге, Силистра, Сливен, Смолян, София, Струмяни, Тополовград, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол).
Общините са включени в Картата на резидентните услуги и Картата на услугите за поддръжка в общността, създадени от Агенцията за обществено подкрепяне и Националното съдружие на общините в България. Основна цел е да се обезпечи достъп до качествени обществени услуги за лица с увреждания и възрастни хора в сходство с Плана за деяние за интервала 2018-2021 година за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа.
С осъществяването на плановете, ще бъдат основани по-качествени обществени услуги. Предвидено е те да се извършват по интегриран метод посредством финансирането им по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 (за създаване на инфраструктурата) и по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 (за даването на новите обществени услуги) за обезпечаване на допълняемост, интегрираност и резистентност на основаните обществени услуги.
Крайният период за кандидатстване по процедурата е 30 август.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР