Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е решило да

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е решило да
Коментари Харесай

Рестарт на устройствения план на Царево

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) е решило да приключи контракта с архитектите, изготвили следващия противоречив Общ организационен проект (ОУП) на община Царево. Нещо, за което упорстваха редица неправителствени организации в природозащитния бранш и цивилен деятели. Причината - голям брой несъответствия в плана, в това число " надуваеми плажове ".

Това научи Клуб Z от източници във ведомството.

Още с появяването на плана за Общ устройствен план на " Форум Александрови " през февруари 2020 година той бе подложен на безмилостна рецензия освен поради плануваното урбанизиране на Природен парк " Странджа " (който все по този начин няма личен проект за ръководство, който указва режимите на позволено и неразрешено в него), само че и поради, меко казано, странните данни, водещи до известното към този момент определение " надуваеми плажове ".

Бе планувано да бъдат урбанизирани 506 ха от естествения парк, което е даже повече от предходните и също по този начин противоречиви проекти за Общ устройствен план. Ако в този момент вилните зони се простират на повърхност от 94,4 ха, в случай че новият Общ устройствен план влезе в действие, ще набъбнат до 629,8 ха.

Посочени бяха и нереални цифри, граничещи с парадокса - като да вземем за пример, че от общо 69,25 км брегова линия 52,47 км били заети от пясъчни плажове. Големината на линиите пък реферира към една разпоредба, която указва, че на човек би трябвало да се падат по 8 кв.м. на плажа. С други думи - по-голяма линия - повече почиващи - респективно - повече строителство, с цел да ги поеме.

В същото време съгласно формалната информация и на Община Царево, и на регионалната администрация, по протежението на морския бряг в общината са се оформили 16 плажни линии с обща дължина 9184 м - или 9 километра.

И това са единствено част от неуредиците в проекта. От него не ставаше ясно по какъв начин ще се реши казусът с водоснабдяването, с пречистването на отпадните води и прочие Село Синеморец пък нарастваше с над 50%, а Резово - със 100, и мн.др., и мн. други

Така изминаха две години откогато това предложение за Общ устройствен план бе замразено, след изпратени над 1000 негативни мнения. И оказа се... те още не са отразени в цялост. Което стана ясно при проведените в последните два месеца няколко срещи сред министерството, архитектите, представители на Община Царево и неправителствения бранш. Авторите на плана се оплакват, че нямат настоящи данни - нищо, че огромна част от тях са обществени. Възложителят на публичната поръчка - Министерство на регионалното развитие пък се оправда, че не може да управлява какво подават като информация останалите институции.

В резултат никой не се ангажира със период - нито архитектите, нито Министерство на регионалното развитие. А по закон, до 1 януари 2023 година всички общини в България би трябвало да имат направени общи устройствени проекти. Този период неизбежно бива удължаван от Народното събрание, тъй като в никакъв случай няма изгледи да бъде спазен. Междувременно обаче безредното строителство " на парче " тече с цялостна мощ. Така изглеждаше като въпросът да остава замразен.

Царево обаче е във фокуса на публичното внимание и поради екоплаж " Корал " и апетитите за капиталови планове към него, които всяко лято пораждат напрежение сред къмпингуващи, локална власт и притежателите на парцелите, и поради все по-популярното като туристическа дестинация село Синеморец.

Периодично прокуратурата афишира, че ревизира разнообразни проблеми в Синеморец, станали обект на медийни изявления, като да вземем за пример решението на общината да утвърди 32 подробни устройствени проекта - въведения към застрояване, за местността " Поляните ", попадаща в рамките на Политическа партия " Странджа ". Казусът закупи известност като " от местността " Поляните " - в квартал " Поляните ".

Проверяваше се (уж) и къщата на столичен проектант - отново на " Поляните ". Скандал имаше и след оповестеното желание на общината да даде за застрояване терен в Синеморец, предназначен за спорт. След серия изявления в Клуб Z ДНСК наложи възбрана за доизграждането на хотела при " Бутамята ", станал прочут като " хотел-три вили ". Преди дни пък стана яснио, че някой е заравнил дюните на плаж " Бутамята " с екскаватор.

А в това време при служебното държавно управление ДНСК наложи възбрана за строителство в Синеморец - до момента в който общината не позволи казуса с отвеждането на отпадните води, които в този момент отиват в морето.

След всичко това управлението на Министерство на регионалното развитие е взело решение да приключи контракта с архитектите, като се чака да разгласи нова социална поръчка за реализатор.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР