Министерството на правосъдието ще предоставя информация на граждани, пребивавали в

...
Министерството на правосъдието ще предоставя информация на граждани, пребивавали в
Коментари Харесай

Срещу 5 лв. ще се получава информация за съдебния статус в членки на ЕС |

Министерството на правораздаването ще дава информация на жители, обитавали в страни членки на Европейски Съюз, за правосъдния им статус там, реши държавното управление.

Новите административни услуги ще се дават по отношение на обнародваните промени в Наредба № 8 от 2008 година за функционалностите и организацията на активността на бюрата за съдимост.

Заради това Министерският съвет одобри промени в Тарифа № 1 към Закона за държавните такси за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерство на правосъдието, с които се вкарва такса за новите услуги.

Чрез Централното бюро за съдимост при Министерството на правораздаването българските жители и непознати жители, пребиваващи в България, ще могат да желаят информация за правосъдния си статус в страните членки на Европейски Съюз.

Бюрото ще прави инспекция в системата ECRIS (Европейска осведомителна система за съдимост) и след питане към централния орган на съответната страна от Европейски Съюз ще дава желаната информация в период до 25 работни дни. Таксата ще е 5 лева, каквато е и таксата за елементарното удостоверение за съдимост, събирана от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и правосъдното министерство.

Хората с чисто правосъдно минало ще могат да се доставят с Многоезично общоприетоо уверение, съпътстващо удостоверение за съдимост, посредством бюрата за съдимост към районните съдилища и Централното бюро за съдимост при Министерство на правосъдието.

Издаването на това уверение е планувано в Регламент (ЕС) 2016/1191 за поощряване на свободното придвижване на жителите посредством опростяване на условията за показване на някои публични документи в Европейски Съюз. То ще може да послужи пред всеки един орган на страните членки, като таксата за тази услуга ще е 20 лева

За издаване и връчване на електронен документ, удостоверяващ наличието на получената информация посредством електронна административна услуга от осведомителната система за правосъдното осъществяване, е планувана такса от 2 лева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР