Министерството на правосъдието предлага проект на закон, който ще гарантира

...
Министерството на правосъдието предлага проект на закон, който ще гарантира
Коментари Харесай

Правосъдното министерство предложи закон за защита на хората, които подават сигнали

Министерството на правораздаването предлага план на закон, който ще подсигурява ефикасна отбрана на лицата в обществения и частния бранш, които подават сигнали. Защитата ще обгръща и тези, които обществено оповестяват информация за нарушавания на българското законодателство или актове на Европейския съюз, станала им известна при или във връзка осъществяване на тяхната работа или осъществяване на служебните им отговорности.

Чрез законопроекта ще се преодолее съществуващата раздробеност на актуалната правна уредба и неналичието на правна сигурност, която води до незадоволителното подаване на сигнали, оказва се от решение на Министерския съвет. С него за първи път в българското законодателство се основават и специфични правила при обществено обявяване на информация за нарушавания.

Предложеният законопроект за отбрана на лицата, подаващи сигнали за нарушавания, транспонира инструкция на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година по отношение на отбраната на лицата, които подават сигнали за нарушавания на правото на Съюза. Целта е дейно откриване и следствие на нарушавания на правото на Европейски Съюз.
Законопроектът ще подсигурява ефикасна отбрана в редица сфери - публични поръчки, финансови услуги, артикули и пазари, попречване на изпирането на пари, запазване на околната среда, публично здраве, отбрана на потребителите, сигурност на превоза, отбрана на неприкосновеността на персоналния живот и персоналните данни, сигурност на мрежите и осведомителните системи и други

Предлага се Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) да работи като централен орган за външно подаване на сигнали. Обхванати са допустимо максимален кръг категории лица, които могат да получат отбрана. Предвижда се отбрана да се дава против подхванати ответни дейности за възмездие освен непосредствено по отношение на самите сигнализиращи лица, само че и против техни близки, сътрудниците или роднините. Така отбрана ще се дава и на лица, които оказват помощ на сигнализиращия в процеса.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР