Министерството на правосъдието предлага изменения в Закона за защита от

...
Министерството на правосъдието предлага изменения в Закона за защита от
Коментари Харесай

Създават Централен регистър за случаите на домашно насилие у нас

Министерството на правораздаването предлага промени в Закона за отбрана от домашното принуждение. Причината е изострянето на казуса поради пандемията.

Предложенията са оповестени за публично разискване и са подбудени от нуждата да се отстранят пропуски в настоящата нормативна база и за осъществяване на рекомендациите на Европейската комисия и на разнообразни контролни и мониторингови механизми по конвенции на Организация на обединените нации в региона на правата на индивида.

Законопроектът цели разширение на кръга на лицата, които имат право на отбрана по реда на ЗЗДН, разширение на кръга на ограниченията за отбрана, установяване на ефикасни ограничения по отношение на потърпевшите и причинителите, както и разширение на стратегиите за предварителна защита и профилираните услуги за отбрана на лицата, потърпевши от домашно принуждение.

Приоритет е обезпечаване на бърза и съответна отбрана на потърпевшите от домашно принуждение и усъвършенстване на производството за налагане на ограничения за отбрана от домашното принуждение.

Предлаганите промени целят и институционалното надграждане, което ще спомогне по-ефективното справяне с казуса. В тази връзка се планува основаване на народен орган, който да е виновен за формулирането, използването и оценката на политиките и координацията на дейностите на органите по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение.

Ще бъде построен и Централен указател за случаите на домашно принуждение, осъществени на територията на страната или по отношение на български жители, потърсили помощ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР