Министерството на правосъдието назначава специален адвокат, който да осигури независимо разследване на Хънтър Байдън

...
Министерството на правосъдието на САЩ в петък ескалира разследването си
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието на САЩ в петък ескалира разследването си на сина на президента Джо Байдън Хънтър, като назначи специален адвокат на фона на обвиненията, че той е участвал в незаконни бизнес сделки в чужбина.

Главният прокурор Мерик Гарланд назначи федералния прокурор на Делауеър Дейвид Вайс, който наскоро разследва Хънтър Байдън по данъчни обвинения и обвинения за притежание на оръжие в случай, който остава отворен.

Вайс, който започна своето разследване през 2019 г., наскоро разкри, че разследва Байдън по други линии и Гарланд каза, че Вайс е поискал статут на специален адвокат, за да може да продължи разследването си по-широко.

„След като разгледах искането му, както и извънредните обстоятелства, свързани с този въпрос, заключих, че е в общественият интерес да го назначи като специален адвокат“, каза Гарланд.

Сделки в Китай, Украйна

Хънтър Байдън е разследван в Конгреса за бизнес сделки, които е сключил в Китай, Украйна и другаде по време на и след мандата на баща му през 2009-2017 г. като вицепрезидент.

Бивш бизнес сътрудник каза наскоро пред Конгреса, че Хънтър няколко пъти е въвличал баща му в телефонни разговори с чуждестранните му партньори.

Републиканците твърдят, че Джо Байдън е използвал политическата си позиция, за помогне на сина си - твърдение, което президентът отрича.

Ходът идва, когато Джо Байдън се кандидатира за преизбиране, вероятно в реванш с бившия президент Доналд Тръмп, самият той обвинен в тежки престъпления в разследването от друг специален прокурор на Министерството на правосъдието, Джак Смит.

Гарланд не даде намек за предмета на разширеното разследване на Уайс, като каза, че издигането му до специален прокурор "потвърждава" независимостта и авторитета на неговото разследване.

Миналия месец 53-годишният Хънтър прекъсна споразумение за признаване на вината с Вайс за обвинения за оръжие и данъци, след като съдия посочи несъответствия в споразумението.

Сделката щеше да накара Байдън да избегне затвора: той щеше да бъде осъден на пробация по две обвинения за укриване на данъци и да бъде принуден да програма за консултиране и рехабилитация за обвинението за огнестрелни оръжия.

Но сделката се разпадна, след като съдия Мериелън Норейка попита защо обвинението за оръжие е включено в данъчно дело и дали споразумението защитава Байдън от обвинения, които биха могли да възникнат от по-широко разследване на неговите бизнес сделки.

След това Байдън се пледира за невинен и се очакваше двете страни да изработят ново споразумение.

Но в петък в съда в Делауеър Вайс каза, че тези преговори са стигнали до задънена улица и оттегли предложението за споразумение за признаване на вината.

Вместо това той посочи, че данъчните такси могат да бъдат разширени до други места.

Републиканците казват, че DOJ защитава Байдън 

Няма коментар от Белия дом по Издигането на Вайс до специален прокурор.

В публикация в социалните медии говорител на Тръмп твърди, че семейство Байдън е било „закриляно от Министерството на правосъдието в продължение на десетилетия.“

„Има огромни доказателства и достоверни свидетелства, описващи в подробности техните неправомерни действия лъжа на американския народ и продажба на страната на чуждестранни врагове за собствената финансова изгода на картела Байдън“, каза говорителят, без да предлага доказателства.

Говорителят на Републиканската камара Кевин Маккарти посочи, че разследването на Хънтър Байдън в Конгреса ще продължи.< p>„Това действие на Министерството на правосъдието на Байдън не може да се използва за възпрепятстване на разследвания на Конгреса или за избелване на корупцията на семейство Байдън“, каза той в социалните медии.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР