Министерството на отбраната работи върху разработване на инвестиционен план-програма за

...
Министерството на отбраната работи върху разработване на инвестиционен план-програма за
Коментари Харесай

Десет проекта за десет години. МО готви пореден план за модерна армия

Министерството на защитата работи върху създаване на капиталов план-програма за 10 годишен интервал, в който ще бъдат заложени 10 стратегически плана, заяви зам.-министърът на защитата Станимир Георгиев.

Георгиев има дълъг стаж в разнообразни структури на МО, а неотдавна влезе и в екипа на министъра Драгомир Заков.

Подобни стратегии се вършат регулярно в МО, само че към този момент остават на първо място на хартия. Плановете остават неизпълнени, а целите се преподреждат в придвижване.

И все още е ясно кои са най-важните планове, само че работата по тях цикли. Смяната на министри докара до ново разпъване на плановете във времето. Така да вземем за пример, към този момент две години не може да се реши какво да бъде бъдещето на плана за закупуване на бронирани машини за Сухопътните войски,.

По думите на Георгиевт задачите на програмата са цялостна бистрота във всички етапи на проектирането, отговорно консумиране на обществените средства и оптимално присъединяване на българската промишленост в плановете, в сходство с опциите ѝ.

Въпреки тези поръчки, с които стартира работа всяко ново управление на министерството, съвсем всички елементи от тези планове се засекретяват. На този декор българската войска продължава да разчита най-вече на остарялото руско въоръжение.

" Идеята е да стъпим на резултатите след извършения статистически обзор от Програма 2032 и на План 2026 и да създадем още един път оценка на целите, които имаме в модернизацията и не на последно място от позиция на последните събития от Украйна ", посочи Георгиев.

Той приказва в границите на Международна галерия за отбранителна техника " Хемус 2022”, която се организира в Пловдив тази седмица.

Президентът Румен Радев от своя страна сподели, че би трябвало да се преодолее фрагментацията в границите на Европейски Съюз и НАТО, която пречи на нашата успеваемост.

Държавният глава уточни, че въоръжените ни сили все по-често се обръщат към българската отбранителна промишленост освен за техника и въоръжение, само че и за развиване на нови технологии в процеса на рационализация.

Изложители от 19 страни и България са удостоверили присъединяване в 15-ата интернационална галерия за отбранителна техника " Хемус 2022 " под мотото " Отбрана, антитероризъм и сигурност ", която ще се организира в Международен панаир Пловдив от през днешния ден до 4 юни.

Общо 99 компании и организации, от които 39 задгранични и 60 български, ще изпълнят пространството в и сред трета и седма палата в панаира.

Чуждестранните изложители са от Индия, Румъния, Съединени американски щати, Германия, Израел, Испания, Чехия, Полша, Пакистан, Австралия, Турция, Норвегия, Франция, Литва, Сърбия, Финландия, Италия, Гърция и Белгия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР