Министерството на отбраната на Япония направи рекордна заявка за разходи

...
Министерството на отбраната на Япония направи рекордна заявка за разходи
Коментари Харесай

Япония се готви да похарчи 52 млрд. долара за отбрана

Министерството на защитата на Япония направи рекордна поръчка за разноски в четвъртък от 7,7 трилиона йени ( 52,67 милиарда $ ) за фискалната 2024 година, последната стъпка от проект за увеличение на разноските за защита с 43 трилиона йени за пет години.

Искането е за втората година от проекта на министър-председателя Фумио Кишида за удвояване на разноските за защита до 2% от брутния вътрешен артикул до 2027 година, защото се изправя пред все по-настоятелния Китай и непредвидимата Северна Корея.

Искането идва в миг, когато връзките на Япония с Китай внезапно се утежниха, откакто предходната седмица Япония стартира да изхвърля в морето от авариралата нуклеарна централа Фукушима . Китай осъди освобождението и забрани вноса на японски морски блага.

Искането за фискалната 2024 година, подадено до Министерството на финансите, прибавя съвсем трилион йени към бюджета за миналата година от 6,8 трилиона йени. Ако бъде утвърден, бюджетът ще усили разноските с към трилион йени по отношение на миналата година за невиждани две поредни години.

Министерството на защитата възнамерява да задели повече от 900 милиарда йени за обезпечаване на муниции и оръжия , в това число нови ракети кораб-въздух, съгласно настояването за бюджет.

Около 600 милиарда йени ще бъдат употребявани за подсилване на логистичния потенциал за разполагане на оръжия и запаси към югозападните островни вериги при положение на изключителна обстановка.

Бюджетът включва финансиране за три нови десантни кораба , за общо 17 милиарда йени, 17 транспортни хеликоптера, за повече от 300 милиарда йени, и нов профилиран транспортен екип за възстановяване на опциите за разполагане, сподели министерството на защитата в настояването си.

Япония също по този начин ще отдели 75 милиарда йени за взаимно създаване на ракети за противопоставяне на хиперзвукови бойни глави със Съединените щати и 64 милиарда йени за основаване на изтребители от последващо потомство с Англия и Италия.

Рекордните разноски за защита на правилния съдружник на Съединени американски щати идват след десетилетия на пацифистка политика . Съединените щати през 1947 година постановат конституция на Япония, която се отхвърля от война.

Японската експанзия преди и по време на Втората международна война към момента е причина за напрежение в връзките с някои страни в Азия и Япония даде гаранции, че възходящата й военна мощ няма да бъде употребена за опасност за други.

Япония съобщи, че въпреки всичко ще даде приоритет на дипломатическите старания и разговора, с цел да избегне недоразумения.
 Северна Корея симулира нуклеарни удари по Юга в обучение
Северна Корея симулира нуклеарни удари по Юга в обучение

Държавните медии изясняват с необикновени детайлности по какъв начин Северът си показва евентуална война
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР