Министерството на отбраната на Румъния поиска от парламента на страната

...
Министерството на отбраната на Румъния поиска от парламента на страната
Коментари Харесай

Румъния иска да закупи 32 употребявани самолета F-16 от Норвегия

Министерството на защитата на Румъния изиска от Народното събрание на страната да утвърди закупуването на 32 използвани самолети F-16 от Норвегия, както и спомагателни артикули и услуги от държавното управление на Съединени американски щати, написа Euractiv.

Към момента Румъния разполага със 17 самолета F-16, които закупи от Португалия през последните пет години, с цел да размени остарелите си MИГ-21. Самолетите са били употребявани от въоръжените сили на Португалия, само че са били осъвременени преди доставката.

Румънската войска се стреми да добави към въоръжението си най-малко още две самолетни ескадрили.

Министерството на защитата изиска от Народното събрание авансово утвърждение за придобиване на " пакет ", който включва 32 самолета от държавното управление на Норвегия и пакет военни артикули и услуги от държавното управление на Съединени американски щати.

Прогнозната обща цена е 454 млн. евро. Министерството на защитата уточни, че 32-та използвани самолета F-16 ще костват към 354 млн. евро, а логистичната поддръжка и оборудването от " пакета " от Съединени американски щати се правят оценка на 100 млн. евро.

Румънското държавно управление е заделило малко над 2% от своя БВП (БВП) за бюджета за защита - към 4,5 милиарда евро - и разгласи, че съвсем една четвърт от тези средства ще бъдат употребявани за придобиване на в допълнение военно съоръжение.

Сърбия също купува въоръжение. Президентът Александър Вучич съобщи преди дни, че са направени " обилни " покупки на въоръжение за сръбската войска.

След среща с военните командири в Ниш в централна Сърбия, президентът уточни, че обстановката със сигурността се усложнява в международен и районен проект и че е " ясно ", че Сърбия ще би трябвало да усъвършенства своите отбранителни качества.

В началото на декември медии оповестиха, че на среща в Москва съветският министър на защитата Сергей Шойгу и сръбският вътрешен министър Александър Вулин са се договорили да разширят и засилят военното съдействие сред двете страни.

Вулин разгласи и за придобиването на новите съветски системи за противовъздушна защита " Панцир ". " Взехме съветски противотанкови ракетни комплекси " Корнет ". Имаме танкове, бронирана техника и купуваме нови " Панцир ", добави сръбският министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР