Министерството на отбраната е започнало процедурата по строителството на нова

...
Министерството на отбраната е започнало процедурата по строителството на нова
Коментари Харесай

МО започна процедурата по строителство на инфраструктура за НАТО в Ямболско

Министерството на защитата е почнало процедурата по строителството на нова инфраструктура за силите на НАТО у нас край Кабиле, Ямболско. Това разгласи министър Тодор Тагарев в писмен отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев. 
 
Почти в края на 2023 година министерството е изпратило питане до организацията на НАТО по поддръжка дали може да се заеме с проектирането на нужните нови здания и инженерните инфраструктури край Ямбол. България чака писмо – оферта. 
 
В отговора на министъра няма информация за цената на плана, нито за периодите, само че в предходни изявления от Министерството са казвали, че казармите, постройките, за техниката, пътищата за многонационалната бойна група на НАТО у нас ще коства към 100 млн. лв.. 
 
Съоръженията би трябвало да са подготвени до 2025 година, а строителството за възможното увеличение на бойната група на НАТО до бригада не би трябвало да тормози локалното население.  
 
Инфраструктурата, която ще обслужва отбранителните проекти на НАТО у нас ще бъде на обща стойност 6 милиарда евро, стана ясно след завръщането на Тодор Тагарев от Съединени американски щати този януари. Тя ще включва пътища, железопътни линии, тръбопроводи и хранилища.  
 
Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов уточни, че е значимо за НАТО остава построяването на автомагистралата сред Бургас и Варна. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР