Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява пълно проследяване

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява пълно проследяване
Коментари Харесай

МОСВ: Потенциалното замърсяване се отдръпва от границата на Румъния, няма да достигне българската

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обезпечава цялостно следене на вероятни екологични вреди в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ (БДЧР) и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) реализираха назначения ежеседмичен мониторинг за качеството на крайбрежните морски води от три брегови пункта - Дуранкулак, Шабла и Калиакра.

„ Към днешна дата сателитните наблюдения и осъщественото цифрово моделиране на водните течения не дават мотив за терзание “, сподели Явор Димитров, шеф на Басейнова дирекция „ Черноморски регион ".

Новите наблюдения демонстрират, че евентуалното замърсяване се отдръпва от границата на Румъния, което значи, че няма данни да бъде достигната границата на Република България.

По систематизирани данни от последните разбори, в които е включена настоящата прогноза за времето от 6-ти до 24-ти юни от Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “, и от сателитни наблюдения, не се откриват обекти, които могат да бъдат класифицирани като замърсяване.

Изпратените нови данни от Института за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките до БДЧР за региона на Черно море към Одеса също не засичат замърсявания в акваторията на Черно море на Република България.

Припомняме, че министърът на околната среда и водите Юлиян Попов разпореди още на 8 юни засилен мониторинг на крайбрежните морски води на Басейнова дирекция „ Черноморски район “– Варна и Изпълнителната организация по околна среда, който се организира в три пункта в крайбрежните морски води - Дуранкулак, Шабла и Калиакра, като в същото време Министерство на околната среда и водите сътвори в допълнение още три пункта за мониторинг, ситуирани в бреговата зона.

В осъществявания все още мониторинг се включват спомагателни индикатори, с цел да се следи евентуалното влияние на водите по течението на река Днепър върху Черно море. Мониторингът се прави един път седмично в брегови пунктове.

Местоположението на пунктовете е съобразено с опциите за достъп по море, посоката на преобладаващите течения и наличните за региона батиметрични данни. Следи се евентуалният риск от замърсяване на морската околна среда в резултат на военните дейности. Проследява се за съществуване на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на нововъзникналата обстановка са включени и спомагателни индикатори (пестициди и др.). До момента не са открити превишения по нито един от изследваните индикатори.

Следи се положението освен на крайбрежните, само че и на водните течения във вътрешността в морето. Мониторингът за положението на морските води е съгласуван с Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Честота на пробовземане е задоволителна, с цел да бъде направена справедлива оценка за моментното положение на морските води. Резултатите ще бъдат навреме предоставени на способените органи, съгласно нужното време за разбор на избраните индикатори в пунктовете.

МОСВ ежедневно обменя информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

Ролята на Министерство на околната среда и водите е да прави мониторинг и да осведоми институциите, които носят отговорност за предварителната защита и отговора на откритите опасности. Актуална информация за резултатите от направените измервания ще се дава навреме на способените институции и обществеността.

Сигнали при вероятни признаци за замърсяване по бреговата линия могат да се подават на Зеления телефон на Министерство на околната среда и водите: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: [email protected], а по този начин също и на Зеления телефон на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „ Черноморски регион “ – гр. Варна: 0886 406 816.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР