Министерството на образованието вече приема заявления от висши училища, които

...
Министерството на образованието вече приема заявления от висши училища, които
Коментари Харесай

МОН приема заявления за получаване на статут "изследователски университет"

Министерството на образованието към този момент приема заявки от висши учебни заведения, които желаят да получат статут на проучвателен университети, въз основа на постигнатите от тях научни резултати през предходните четири години.

Изследователските университети ще получат в допълнение целево финансиране за развиване на научната си активност от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Оценката на кандидатурите ще се прави въз основа на информацията, показана от висшите учебни заведения в интервала 2017-2020 година

Ще се вземат поради научните резултати, забележими в международните  бази данни SCOPUS и/или Web of Science, както и други данни, които демонстрират развиването на университетския състав и публичното и икономическото влияние на научната активност на съответното образователно заведение.

За да получат статут на проучвателен университет, висшите учебни заведения би трябвало да съберат не по-малко от 1000 точки. Оценката на претендентите ще се прави от междуведомствена комисия, основана от просветния министър.

От идната година описът с изследователските университети  ще се актуализира годишно.

Статутът на изследователските университети бе въведен при започване на предходната година с смяна в Закона за висшето обучение.

Целта е да се подтиква научноизследователската активност във висшите учебни заведения, които имат разполагаем потенциал и вършат върхови научни проучвания.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР