Министерството на образованието очаква в рамките на следващата календарна година

...
Министерството на образованието очаква в рамките на следващата календарна година
Коментари Харесай

МОН слага на нови основи професионалното образование

Министерството на образованието чака в границите на идната календарна година да успее да сложи на нови основи развиването на професионалното обучение. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Мариета Георгиева по време на семинар за публицисти в Старосел.

Тя уточни, че във връзка с професионалното обучение и образование следва сериозна смяна, обвързвана със съществено изменение на листата на специалностите. Това е тематика, по която работим взаимно с съвсем всички министерства, работодатели и обществени сътрудници, защото касае освен учебното обучение, а и професионалната подготовка на възрастните, в това число ученето през целия живот, акцентира Георгиева.

Тя уточни, че следва да стартира осъществяването на смяната в Закона за професионалното обучение и образование, като са съвсем финализирани текстовете, които ще бъдат изменени.

Предвижда се в листата с специалностите да отпаднат специалности, като се изключат от листата специалности, които към този момент нямат употреба, а се плануват такива с взор към бъдещето и които са търсени на пазара на труда. Идеята е по този начин да се даде опция подготовката на бъдещите експерти да бъде още по-широкопрофилна. Това ще бъде подплатено с цялостна преправка на стандартите за образование по специалностите, които ще са комплектовани със съответните инструменти за изпитване, образователни стратегии и проекти. Цялата активност ще се прави взаимно с присъединяване на представители на просветителните институции, бизнеса, висшите учебни заведения и работодателските и синдикалните организации.

Очакваме да подредим системата по един нов и добър метод, който да обезпечи нужните експерти, които да отговорят на предизвикателствата на новите технологии и развиването на стопанската система като цяло, заключи Георгиева.

Предвид потребностите на пазара на труда друга част от измененията включват благоприятни условия за кратки образования и гъвкави стратегии. Предвижда се опция за осъществяване на сертифицирано образование на равнище единица резултат от ученето - цялост от съответни познания, умения и компетентности, които разрешават да бъдат натрупвани и трансферирани сред обособените специалности.

Заложени са и някои промени, свързани с попречване на към този момент открити проблеми по повод на дуалното образование, както и на усложнения, които сега законът основава за действието на центровете за професионално образование.

Промяната върви редом със основаване във всяка област в страната на центрове за високи достижения в професионалното обучение. Идеята е да се съберат всички заинтригувани страни, с цел да може да се обезпечи такава подготовка на младежите за професионално обучение, която да докара до качествена смяна в работната мощ във връзка с нейната подготовка.

В рамките на програма " Образование "  стартира план за рационализация на професионалното обучение, който ще поддържа финансово цялата промяна.

Зам. просветният министър добави, че до няколко месеца работна група ще създаде стандарт за качество в учебното обучение, който да е солидна основа за гаранция на резултатите от образованието.

Този стандарт ще има своите специфики както за ранното детско развиване, по този начин и за професионалното обучение. Той ще бъде коплектован с наръчници, указания и други потребни материали за учебните заведения и детските градини, тъй че посредством тези принадлежности те да могат сами да съпоставят постигнатите резултати, с цел да откриват сферите, в които би трябвало да създадат усъвършенствания.

Във връзка с качеството се работи и по още едно направление - квалификацията на учители, шефове, педагогичен експерти. Работна група преглежда съществуващата нормативна разпоредба и ще бъдат препоръчани промени, които да подсигуряват стойностна въвеждаща и продължаваща подготовка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР