Министерството на образованието и науката подготвя законодателни предложения, за да

...
Министерството на образованието и науката подготвя законодателни предложения, за да
Коментари Харесай

Планира се по-лесен прием на украински студенти с българско гражданство

Министерството на образованието и науката приготвя законодателни оферти, с цел да улесни приема на украински студенти с българско поданство или със статут на престояване в България. Това разгласи министър Николай Денков в Комисията по политиките за българите отвън страната.

Промените ще бъдат импортирани преди второ четене на Закона за висшето обучение, признат през днешния ден на първо гласоподаване в пленарна зала. Те ще важат и за кандидат-студентите от още 6 страни с българска диаспора, измежду тях и Северна Македония.

Проблемът е, че в този момент те не могат да се възползват от опциите за банкет като непознати жители, посочи министър Денков.

„ Тези жители от 7-те страни, с етнически генезис български, открит по избран метод, отново споделям, това е дерогация от общото предписание. Но в тази ситуация съгласно нас то е целесъобразно, тъй като дава отговор на българските национални ползи, не основава някакви специфични привилегии “

Промените би трябвало да бъдат признати до края на април, с цел да не се наруши кандидат-студентският развой, предизвести министър Денков. Той регистрира и че се нараснал приемът на студенти от Северна Македония в български университети.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР