Министерството на образованието и науката на Латвия планира да забрани

...
Министерството на образованието и науката на Латвия планира да забрани
Коментари Харесай

Латвия забранява изучаването на руски в училище

Министерството на образованието и науката на Латвия възнамерява да забрани на учениците да избират съветски като втори непознат език от образователната 2026/2027 година, осведоми порталът Delfi.
Според проекта вторият непознат език във всички образователни заведения в страната може да бъде единствено един от формалните езици на Европейски Съюз. Изключение ще вършат езиците, чието проучване е регламентирано с обособени междуправителствени спогодби.
Тъй като съветският език не е език на Европейски Съюз и не попада в съответните интернационалните контракти, в действителност това значи възбрана за проучване на съветски като втори непознат език в учебните заведения.
Към днешна дата първият непознат език в латвийските учебни заведения се преподава от първи клас и най-често това е британският.
Вторият непознат език стартира да се учи от четвърти клас, като изборът му към момента не е нормативно регламентиран. Освен това, съгласно изследване, извършено през 2021 година, съвсем половината латвийски учебни заведения нямат избор: допълнително от 300 учебни заведения единствено съветският се предлага като втори непознат език.
Министерството на образованието на Латвия изхожда от обстоятелството, че плануваните промени " ще допринесат за цялостното включване на младежите в просветителното пространство на Европа ".
В Латвия има огромно рускоезично малцинство, което съгласно някои оценки може да доближава до половината от популацията. Въпреки, че до скоро Рига подържаше икномически и културни връзки с Русия, след началото на войната в Украйна управляващите в страната започнаха курс към спиране на всичко, което ги свъзва с Русия: бе признат закон за унищожаване на паметниците от руско време и те бяха премахнати; Народното събрание отдели Латвийската православна черква от Московската патриаршия.
Отделно бе неразрешено издаването на визи за съветски жители, като се изключи филантропични случаи. Също по този начин управляващите в Рига взеха решение да не позволяват в страната и руснаци с шенгенски визи, издадени в други страни. Латвия реши да спре потреблението на съветски газ от 1 януари 2023 година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР