Министерството на образованието и науката (МОН) ще плаща около 500

...
Министерството на образованието и науката (МОН) ще плаща около 500
Коментари Харесай

МОН осигурява безплатен софтуер срещу плагиатство

Министерството на образованието и науката (МОН) ще заплаща към 500 хиляди лева годишно за профилиран програмен продукт за разкриване на плагиатство, оповестиха от Пресцентъра на Министерството. Той ще бъде възложен за гратис прилагане на всички заинтригувани - преподаватели, студенти и докторанти, Националния център за информация и документи (НАЦИД) и Комисията по академична нравственос към министъра на образованието и науката.

Целта е всеки учител или студент да може да ревизира дали избрана дипломна работа, дисертация, публикация или друга разработка е достоверна или създателят е взаимствал наличието й, без да цитира правилно източника.

Софтуерът е създаден в Полша. Към момента той се употребява в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Договорът е подписан с основаната в Румъния Plagiat-Sistem Antiplagiat prin Internet SRL след процедура по Закона за публичните поръчки. Той е със период три години. След това ще се направи обзор на успеваемостта на продукта и ще се разгласи нова социална поръчка.

МОН ще заплаща по 2 лв. на консуматор годишно. Предвижда се системата за антиплагиантство да се употребява от над 237 хиляди студенти, докторанти, преподаватели и държавни чиновници. През идващия месец следва инсталиране и настройване на софтуера в университетите и другите институции. Паралелно с това ще бъдат подготвени да го употребяват систематичните админи и координатори по места.

Закупуването на профилирания програмен продукт е първа стъпка към разширение на обсега на инспекциите за плагиатство. В момента те се вършат единствено за научните писания, взели участие в състезания за академично израстване. С безплатното даване на софтуера ще се даде опция за инспекция на всички сигнали, свързани с научно плагиатство и издание на недостоверни данни.

Идеята е след промени в Закона за висшето обучение това да се прави посредством двустепенна система за инспекция. На първото равнище ще са институционалните комисии по академична нравственос в научните организации и висшите учебни заведения. Втората степен ще е съществуващата национална комисия по академична нравственос. Тя ще ревизира единствено сигнали, обжалвани, откакто са минали през първа инстанция.

Целта е да се сътвори непоносимост към плагиатството и към фалшификацията на данни в университетските среди, в това число измежду студентите и докторантите. Очаква се това да има предпазен резултат и системата последователно да се почисти от сходни практики.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР